Pagina's

dinsdag, september 30, 2008

S.O.S. Wendie

Dessertenkaart van de week:

Soezekes
Fruitsla met kruidensiroop
Aspic van fruitsla (jakkes bwaark kotskots)
Lekkerste roomijs van de wereld op basis van crème Anglaise.

In Gent en omstreken zeggen ze ook wel 'Choukes' tegen soezen (het deeg heet ook 'pâte à choux'). Heel grappig dat ze dan soms niet kunnen kiezen tussen 'sjoekes' en 'soesjes'.
Recept van de week : Sjoesjesj

Voor een 30tal kleine sjoesjesj heb je nodig :
150g bloem, 100g boter, 200ml water (of 100 melk en 100 water, beter voor de kleur) en 4à5 eieren.
Je brengt water (en melk) met boter aan de kook, je kapt er ineens de bloem bij en je blijft goed roeren op het vuur. Dit wordt een stevige bol. Blijven roeren op het vuur (er zal een velletje deeg aan de bodem blijven plakken, als dat goed bruin is dan is je bol klaar). Van het vuur weg meng je er 1 voor 1 de eieren door. Telkens goed mengen tot je weer gladde massa hebt.
Op bakplaat spuiten en afbakken op 220°C (als het kan met 'open schouw' zodat er niet teveel vocht blijft hangen)

Aan de onderkant kruisje in knippen zodat je ze gemakkelijk kan opvullen met vb: Crème Royale.
Crème Royale: zie stappen 1 tem 4 voor Crème Anglaise van dit recept en voeg daaraan 1/2l half opgeklopte room aan toe (als de crème is afgekoeld!)
Soesjes met spuitzak opvullen, en eens in gesmolten chocolade doppen.

Smulsmul!



maandag, september 29, 2008

Schoon Schellebelle

Een levensbedreigende wandeling van drie uur door en langs afwisselend een steppe, de bidonvilles van Kalken om overvallen te worden, een ex-winkelcentrum, drie vergeten authentieke Schellebelse huizen, een autosnelweg aan de waterkant, drie bomen en twee bruggen, de Maas, de Schelde of de Rijn (we willen er vanaf zijn) overgestoken op een pluim (of zoiets, alleszins iets ornitologisch) (ah ja: een veer), veel zwalpende fietsers en tenslotte een café alwaar een frisdrank ons opwachtte.

Vooraf had Wendie iemand bevrijd van brood door domweg door het mens hare winkel te wandelen én was het beginnen misten.

De auto's werden verdeeld onder de deelnemers en na een stuk off road in de prachtige stede Melle kon het gezaag een aanvang nemen. Ik heb honger. Ik heb dorst. Is 't nog ver? De sfeer was uitgelaten, zeker toen iemand ook nog in zijn broek kakte.
Fluks vatten we de tocht aan, de boot zonk net niet, het asfalt zag er onberispelijk uit en een hond werd in de aanpalende velden gegooid.

Een fietswedstrijd werd gepland, maar alvorens wij verdacht konden worden van sportieve aspiraties doken wij het veld in. Kenners hadden ons gewezen op een niet te versmaden maar nergens vermeld pluspunt van de wandeling: er was een Straat waar een Café was met een Terras. Na een omtrekkende beweging langs een meers (u leest het goed), twee knotwilgen en een twaalftal medewandelaars die aan hun koortsige blik te zien ook op zoek waren naar hét Terras, zegen wij neer op dat terrasje en gooiden wij het voor de rest van de middag op een akkoord met de weergoden. We bestelden een sloot schuimende substantie en bespraken de toestand in de wereld. Ha, dat was genieten.

Toen ging het alarm af en moesten we dringend naar Kortrijk. Een metropool alwaar alarmen luid en langdurig rinkelen en de buren met knotsen en oerkreten hun ongenoegen duidelijk maken. Terwijl de rest drie flessen Cava ritueel offerde, offerde Steven zichzelf op, enige incidenten deden zich voor, de straat werd schoongespoten en van de weeromstuit en de honger togen wij opgewekt naar het huis van Sarah en Steven, een etablissement dat in zijn kelders autochtone voeding verstrekt per vierkante meter. Dat moesten ze ons geen twee keer zeggen. Manmanman, dat ging er lekker in.
Zingend vatten we de nachtelijke terugtocht aan en bereikten tegen de vroege ochtend de vroede stede Gent. Het was alweer een onvergetelijke dag geweest in het verre boerenland in een feilloze organisatie van Wendie en Sarah.


vrijdag, september 26, 2008

Bourgeois

Het strafste wat Geert Bourgeois ooit gedaan heeft, is zijn plechtige communie.

(Marc Didden DM 26/09)

Jenga

Volgens mij verlies je van deze kerel in Jenga.



donderdag, september 25, 2008

Westvleteren

Nogal wat bezoekers komen hier terecht omdat ze het woord Westvleteren 'hehooheld' hebben. Wij weten dat, want wij weten alles. Waarschijnlijk op zoek naar het bruine goud van de paters trappisten Sint Sixtus.
Helaas voor hen verkopen wij geen Westvleteren. Wij hebben wel Westvleteren in onze kelder staan, maar die is ter eigen consumptie. Ha ja, als je Westvleteren koopt ga je namelijk akkoord met de voorwaarde die niet verder te verkopen.
Op aanvraag willen wij wel eens het gordijn van de living open laten, terwijl wij monkelend van onze trappist lurken, zodat u er ook eens kan van genieten.

Alle gekheid op een stokje: wie een trappist van Westvleteren wil moet geld, tijd en een nummerplaat hebben. Telefoneren naar de paters trappisten kan helpen, maar zelfs wij kunnen geen wonderen doen. Daarvoor moet u bij hun Grote Baas zijn. Tiens, zou die voorrang krijgen bij het bestellen, of zou hij ook maar 1 bak mogen afhalen per keer?

In ieder geval: tegenwoordig kun je ook al op de site van de leukste Cisterciënzers zien of, wanneer en hoe laat je bier kan reserveren. Alhier.

Update: en toevallig vandaag raakt bekend dat je vanaf woensdag 1 oktober kan bellen voor hun blondje.

Steee-rike!

Het autoverkeer naar Brussel kan vanmorgen heel wat hinder ondervinden van een vakbondsactie. Vanaf 7.30 uur blokkeert de socialistische ambtenarenbond ACOD een uur lang tien grote kruispunten op de invalswegen naar de hoofdstad. De politie raadt iedereen aan om met het openbaar vervoer naar Brussel te komen of de hoofdstad te mijden.

Er zijn zo van die dagen dat ik content ben dat ik niet meer naar Brussel moet. Er zijn eigenlijk geen dagen dat ik niet content ben dat ik niet meer naar Brussel moet, maar er zijn dagen dat ik mij daar nog wat meer in verkneukel dan anders. Zoals vandaag bijvoorbeeld.

De ambtenaren staken! Mwuhaha!
Ik ben ambtenaar geweest, dus ik mag daar iets over zeggen. Ha!

Om te beginnen mogen ambtenaren niet staken. Dat is natuurlijk een beetje simplistisch, want België zou België niet zijn als het niet eigenlijk wel mocht. Soit. Ik ben nogal tegen staken. Ik heb nog nooit gestaakt en zal dat ook nooit doen. Er zijn andere manieren om iets duidelijk te maken zonder dat daar duizenden mensen de dupe van moeten zijn. Er wordt te snel, te veel en vooral om de verkeerde redenen gestaakt. Alleen de boeren mogen staken. Dat is tenminste fun. Vooral als ze met koeien de trappen van het parlement bestormen.

Maar de ambtenaren hebben ook een beetje gelijk: ze verdienen weinig. Aan de andere kant, hoeveel beroepen zijn er met 26 vakantiedagen en 5 extra feestdagen per jaar. Dat zijn 11 vakantiedagen meer dan de modale werkende mens. Een dag extra per maand (om over die extra dagen hier en daar nog maar te zwijgen).

Een gemeenteambtenaar die begint te werken in weddeschaal B1 (HOBU) verdient bruto 2142,17 euro per maand. Ter vergelijking: iemand die op hetzelfde niveau begint te werken onder CAO 304 (podiumkunsten) verdient bruto 2161,45 euro per maand. 19,28 euro bruto meer dan die ambtenaar. Maar wel een dag per maand meer werken!

Zoals ik al zei: ambtenaren mogen niet staken! Als er iemand mag staken zijn wij het wel! Uitdewegaandekant! Op de barricades!


(foto Jan Banning)

woensdag, september 24, 2008

Filmfestival

Binnenkort komt het filmfestival in Gent langs met veel zottigheid, een grote Woody en een fijn concert van Clint Mansell. Helaas voor u is dat al uitverkocht. Dommerik! In Vooruit gaan ze nog verder met Almost Cinema. Cinema die er geen is, quoi.
Voorts wordt er iets gedaan met Harold Lloyd, die we allemaal nog kennen omdat hij een kerktorenuurwerk molesteerde, en als je blind bent mag je naar Aanrijding in Moscou. Waarschijnlijk de enige bevolkingsgroep in Vlaanderen en omliggende straten die de film nog niet zag (flauwe pun intended).

Vanaf vandaag zou het programma online staan, maar dat lijkt nog niet helemaal gelukt. We wachten vol spanning en ook een beetje ongeduldig af.

Vanaf morgen kun je tickets kopen in Vooruit of dezelfde tickets voor meer geld in de Fnac. Allen daarheen!

Jeff Koons @ Versailles

Geef toe, geen perfecter locatie voor het werk van kitch-kunstenaar Jeff Koons dan het kasteel van Versailles.

In mijn studentenjaren (ahum) was het not done om het werk van Koons als kunst te erkennen, maar nu is hij een van de grootste hedendaagse kunstenaars. Het kan verkeren.

Versailles, dat ligt eigenlijk maar 300 km van Gent... En met de TGV vanuit Rijsel is dat maar een uurtje of zo...

McCain

Voorwaar ik zeg u: John McCain wordt de nieuwe president van de VS. Palin wordt vice-president en als McCain sterft (de prognose is niet ondenkbaar) wordt zij de president van de VS.

Natuurlijk is het vreselijk. De idee dat iemand als Palin president kan worden van het enige land ter wereld dat ooit een atoombom gebruikte. Dat ze boeken wilde verbieden in een bibliotheek. Het riekt naar iets dat een goede 70 jaar geleden plaatsvond in Duitsland. Dat ze nu al met haar spierballen rolt ten overstaan van Rusland is ook al geen goed teken. Het zou wel eens kunnen dat de term Iron Lady een heel nieuwe invulling krijgt. Wat is de overtreffende trap van iron?

We kunnen daar rouwig om zijn, het vreselijk vinden, willen dat Obama verkozen wordt, zagen, klagen, enzovoort, wij kunnen daar helemaal niets aan veranderen! Wij mogen immers niet gaan stemmen in de VS. Tot nader order zijn de VS een soevereine staat.
Er mogen heelder artikelen verschijnen in onze dagbladen, politieke analyses en afgrijselijke toekomstvisies bepaald worden, de inwoners van de VS weten dat allemaal niet. Die weten zelfs niet wat in Europa gebeurt, wat hier op tv getoond wordt, wat in de kranten geschreven. Ze weten vaak niet eens dat Europa een continent is.

De vraag is dus niet "hoe kunnen we vermijden dat McCain (Palin) president van de VS wordt?", de vraag is "Wat gaan we doen als McCain (Palin) president van de VS is?"

Maar hier weten ze nog niet eens wat ze met ons land moeten aanvangen...




Philip Toledano
heeft alvast een originele terugblik gemaakt op 8 jaar Bush. "If American foreign policy had a gift shop, what would it sell?"

"Politiek zou zonder het slechte geheugen van de mensheid helemaal niet mogelijk zijn."
(Harry Mulisch)

België barst?

Dat duurde niet lang vooraleer die herfst begon. Weinig schoon volk en weinig schoon weer, 't is precies zomer.

Het regent ook meningen in blogland: voor of tegen België. Voor of tegen Leterme. Voor of tegen de N-VA. De helft van dit keutelland vindt de democratie een gepasseerd station. Op naar sterke mannen met sterke plannen. Het zijn toestanden, zeg dat wij ’t gezegd hebben. We zeggen het trouwens niet graag, maar hadden we het op voorhand niet gezegd dat het verkeerd ging aflopen?

Ik zal er nog één ding over zeggen: ons land haalde op alle Olympische Spelen samen 3 medailles. Eén goud, één zilver, één brons. Allemaal vrouwen, behalve die ene man. Nu ja, driekwart man. Alle anderen werden -ook al liepen ze het snot voor hun ogen- vierde. Of erger. Gesteld dat we ons prutsland in twee verdelen, dan moeten we een zilver afstaan.
Om nog over de voetbal te zwijgen. We kunnen nu al niet winnen van landen waar ge al in de nationale voetbalploeg moogt als ge beweert dat ge iemand kent die kan voetballen. Volgens mij wint de blinde, dove, beenloze, paralympische ploeg van Vaticaanstad het nog van de Rode Duivels. "Duivels", moeha!

Het is nu al onmogelijk voor de modale Belg om te volgen. Vraag eens aan iemand op straat (of aan uzelf) of hij het verschil kent tussen het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap? Het hele federalisme heeft tot nu toe niets opgelost, enkel problemen en kosten veroorzaakt. Mocht "ministers" een Olympische discipline zijn, dan werd het wereldrecord ministers gebroken door België. Met de vingers in de neus.
16 miljoen Nederlanders worden geregeerd door acht (8, voor de Hollander: wiet) ministers! 10 miljoen Belgen worden geregeerd door 49 ministers. NEGENENVEERTIG!!! België heeft bijna evenveel regeringen (6) als Nederland ministers.

Aan de wal staan, een mens wordt daar zo moe van, ge hebt er geen gedacht van.

dinsdag, september 23, 2008

Politiek

"I won't throw myself from the pier
I'm gonna go home and shut up for a year
And when the year is over I'll reappear
And have a solution"
(dEUS)

"Zelfs problemen hebben recht van bestaan, los ze derhalve niet op."
(Karel Jonckheere)

"Politiek is geen slecht beroep. Als je succesvol bent, zijn er veel voordelen, als je jezelf belachelijk maakt, kan je nog altijd een boek schrijven."
(Ronald Reagan)

"Politiek is één groot complot tegen eenvoudige sukkels als u en ik."
(Jan Blokker)

"Vooruitgang in de politiek is vaak hetzelfde gevoel als in een stilstaande trein, wanneer ernaast een andere rijdt."
(George Brown)

"Beloftevolle jonge mensen moeten in de politiek gaan, zodat ze de rest van hun leven kunnen blijven beloven."
(Robert Byrne)

"De politiek is de kunst zich van de mensen te bedienen door hen te doen geloven dat men hen dient."
(Louis Dumur)

"Dezelfde boerenslimheid die op de veemarkt binnen vijf minuten ontmaskerd wordt, viert op het maatschappelijke vlak en in de politiek jarenlange triomfen."
(Sigmund Graff)

"Democratische politiek is de kunst om het volk wijs te maken dat het regeert."
(Louis Latzarus)

"Godsdienst is de geslachtsziekte van de mensheid. Politiek is er de kanker van."
(Henry de Montherlant)

"The person who stands up and says, 'This is stupid,' either is asked to behave or, worse, is greeted with a cheerful 'Yes, we know! Isn't it terrific!'"
(Frank Zappa)

Apparently, a democracy is a place where numerous elections are held at great cost without issues and with interchangeable candidates.
(Gore Vidal)

"A Democracy lead by politicians and political parties, fails."
(James E. Fisher)

The problem with political jokes is that they get elected.
(?)

"… that is the nature of politics: poly, meaning more than one, and ticks, meaning blood-sucking parasites."
(?)

"Politicians are all the same. They promise reforms then reform their promises." (Leonid S. Sukhorukov)

S.O.S. Wendie

Smulmenu van de week:
Flensjes (suzette, appel, soufflant)
Sabayon
En het allerlekkerste en allergemakkelijkste dessertje dat er bestaat :
Crème Brûlée.

1/4 l (volle) melk + 1/4 l room (40%) op het vuur zetten met vanillestokje, eventjes laten doorkoken en van het vuur wat laten trekken (mag hele nacht trekken in de frigo). Daarna stokje eruit halen.
6 eidooiers met 100g suiker roeren, zorg voor zo weinig mogelijk schuim. Mag ook al dag op voorhand gedaan worden, schuim verdwijnt dan.
2 mengsels bij elkaar doen, terug roeren zonder schuim te maken.

In potjes doen en in de oven bakken op 100°C. Van die kleine aperitiefpotjes mogen al een half uur bakken. Hoe groter : hoe langer. Is pas klaar als het de consistentie van pudding heeft : blubber dus.

Afkoelen in de frigo.
Net voor serveren afwerken: laagje rietsuiker erover wrijven en afbranden. Eventueel 2de laagje suiker en terug afbranden. (Zo een branderke vind je blijkbaar voor 12 euro.)

Smulllleueueueueueuh!!!!

(P.S. Moeke wat eten we met Meeuwen Kermis???)

Nog even informeren over de room: Room is standaard 40%. Als je lichtere room kiest (vb 20%) dan is dat stiekem 40% room met de helft melk erbij. Dit recept zou je eventueel kunnen maken met 0,5 liter room van 20% ipv fifty-fifty melk+ room 40%. Je maakt het gewoon duurder dan.

Hoe zou het nog zijn met...

Orkaan Ike?
Margareta Guidone?
Jan Buquoy?
Kim Clijsters?
Jean-Pierre Van Rossem?
Reddy De Mey?
Emiel Goelen?
Eva Pauwels?
Tanguy Veys?
Lee Towers?
De lever van Luc Vandenbossche?
ReDaTtAcK?
B-H-V?

maandag, september 22, 2008

Klein

Daarnet bij het fietsen zag ik een piepklein vrouwtje wandelen. Meteen een reden om een vers te karameliseren.

Was ik een meter, dan wou ik stelten.
Was ik er twee, dan wou ik smelten.

Herfst

We schrijven 22 september 2008. De herfst is astronomisch begonnen. We schrijven herfst en het is alsof de zomer nog wat uren zonlicht liggen had in een schuif.

De bladeren beginnen te vallen, een boodschap die alvast bij de N-VA (met de A van Antipolitiek) niet in dovemansoren gevallen is. Als 't niet zo om te janken was, het was om te lachen. Of omgekeerd. Alnaargelang het been dat vanmorgen als eerste opstond. Vliegt den blauwvoet, storm op zee. Een kaakslag voor de natie. Een hoogdag voor den VlaamSSen nationalist. Als we het niet al lang beu waren, we kwamen op straat. Tegen de regering! Doe uw werk!

We drijven af, waar waren we gebleven? Ah ja, hij is weer voorbij, die natte zomer. Wat een mens allemaal niet uithaalt in de zomer. Wij hebben onszelf zoals dat hoort een paar weken in bier en wijn gemarineerd, alvorens welgemoed ons bureau weer binnen te stappen. Zelden met zoveel smaak zoveel water gedronken (allez, zién drinken). Andere mensen kiezen voor het avontuur: acuut stoppen met roken bijvoorbeeld.
Zelf kozen we voor het acuut stoppen met eten na de zomer. Met lekker eten althans. Na een gruwelijk dieet met vetvrije groenten en rauw fruit zijn de aangekoekte vakantiekilo's er weer af. We zeggen het maar zelf, omdat u daar nog geen enkele opmerking over maakte. Het Belgische slabestand is intussen met een derde verminderd. Het vlees mort, en niet alleen omdat het nauwelijks nog op ons bord terechtkomt. Nu nog de kilo’s van afgelopen Nieuwjaar eraf eten en we zijn rond. Of niet meer natuurlijk. En die twee bakken pils van Westvleteren blijven ook staan. Maar dat is dan weer goed nieuws, want zo worden ze lekkerder (het bier, niet de bakken).

Het is herfst, een woord zonder rijmwoord. De herfst is vast het triestigste der seizoenen. De natuur gaat langzaam dood, de doden worden herdacht. En het wordt weer veel te rap nacht.

"De buren waren grimmig, zijn ouders diep gegriefd.
En onder zijn collega's was hij ook al niet geliefd.
De oude juffrouw Zomer, baas Voorjaar, meester Herfst.
Ze riepen driewerf schande, juffrouw Zomer het driewerfst"
(Drs. P)

Zelf plegen we ook wat rijmelarij bij het vooruitzicht van het nieuwe regenseizoen.

't Is triestig als ‘t regent in den herfst.
Het water stijgt ras in het Scheldt
Den griep die heelder volken velt
Mensen hoesten en rochelen in het rond
En fluimen dan op den grond
Een mens gelooft zijn ogen niet
Als hij 't gesproken dagblad ziet
De schande van den Vlaamschen politiek
Oorzaak van ongewenste darmperistaltiek
Alzo storten zij ons kleine land
In den afgrond, over de rand
Het volk een mort zelfs niet meer
Het kijkt omhoog, en klapt over het weer
’t Is waarlijk triestig als ’t regent in den herfst.

zondag, september 21, 2008

Bon Iver

Een tip voor mensen met gevoelig kippenvel. Op 6 december komt Bon Iver naar Vooruit.



www.boniver.org
www.myspace.com/boniver

Je moest al tickets aan het bestellen zijn...

donderdag, september 18, 2008

De grote koffietassentrek

Zoals je weet zijn er op aarde meerdere onverklaarbare natuurlijke migraties: de grote gnoe-trek in Afrika, de desastreuse lemmingen-tochten in het hoge Noorden, walvissen die zich occasioneel, onaangekondigd en massaal op de stranden gooien en onze geliefde vogelgrieptrek.
Bij de mens wordt dat soort gedrag gecatalogeerd onder ‘toerisme’ en ‘goedkope vluchten’, bij de dieren heeft het schijnbaar te maken met een onweerstaanbare drang, maar bij voorwerpen (in dit geval de koffietas) tast men volkomen in het duister over de motieven.
Wat zijn de feiten: Vooruit beschikt over een kudde koffietassen van divers allooi (grotendeels van het witte éénoor-ras) die voornamelijk ingezet worden voor het verstrekken van koffie ter hoogte van het koffielokaal. Tellingen door de jaren heen schatten het aantal tassen tussen de 50 en 70, variërend naargelang het seizoen. Tassen paren kennelijk niet en planten zich niet voort, want hun aantal neemt niet toe, integendeel, soms verdwijnen ze allemaal en duiken dan op de vreemdste plaatsen weer op.
De dienst housekeeping, die ons als eerste het vreemde migratiegedrag signaleerde, bracht in eerste instantie in kaart waar de tassen zoal teruggevonden worden. Dat leverde verschillende nestplaatsen op, zowel op grote hoogte als diep in de kelders, met kleine of grote concentraties aan tassen én -niet onbelangrijk- dikwijls in het gezelschap van vreemde culturen, gaande van forse zwammengemeenschappen tot stroperige substanties, over licht bewegende theezakjes en moeilijk te identificeren organismes die men onder de noemer GFT zou kunnen groeperen.

Ondervraagd over hun vreemd gedrag blijken de tassen niet uit eigen beweging de loop te nemen, maar worden ze daarbij geholpen/aangespoord of zelfs gedwongen door handlangers. Diepgaander onderzoek door de taskforce van de houskeeping ploeg (u ziet ze soms op vrijdag met spiedende blik zwerven door het gebouw, gewapend met een tassen-vang-apparaat) leverde voldoende bezwarend materiaal op om voorlopig te concluderen dat de grote tassentrek in gang gezet wordt door ‘mensen’. Ze lokken de tassen mee naar donkere hoeken van het gebouw en laten ze daar dan achteloos achter. Tassen, die van nature geen zwervende soort zijn en wél oren maar géén poten hebben, zijn geneigd zich daarbij neer te leggen, te nestelen en relaties aan te knopen met allerlei andere culturen die zich in hun omtrek bevinden. Wat dan weer kan leiden tot multiculturele uitwassen in en om de geïsoleerde tassen. Wanneer tassen weer naar hun eigen biotoop geleid worden, passen ze zich vervolgens aan alsof er niets gebeurd is.

Tassen zijn dus (te) makkelijk beïnvloedbaar en zeker niet opgewassen tegen mensen. Als mensen zich niet bewust worden van dat volgzame gedrag van tassen zullen er binnen onafzienbare tijd geen tassen meer zijn.

Daarom: tassen zijn onze verantwoordelijkheid, zonder ons zijn ze nergens (of toch nergens te vinden). Draag zorg voor uw tas. En was ze af.

dinsdag, september 16, 2008

S.O.S. Wendie

Dessertmenu van de week:
Peren in rode of witte wijn
Crumble
Kletskoppen
Caramel
Méringue Française
Chocomousse!!!!!!!!!!!!!
En waar hebben we het deze week over? De speciale dingen of de lekkere dingen???
Chocomousse dus!!

200 g fondant chocolade
90 g suiker
120 g eiwit (± 4 eieren)
450 g slagroom

Chocolade smelten au bain-marie.
Suiker en eiwit samen stijfopkloppen, slagroom tot yoghourt-dikte opkloppen.
Beetje room aan chocolade toevoegen om warmte te breken, daarna om de beurt room en ei afwisselend erdoor roeren.

Manmanman lekkerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

zondag, september 14, 2008

Aangebrande reclame

Op blz. 2 en 3 van De Morgen (13.09.2008) een uitgebreid verslag van de brand in de kanaaltunnel: "Hevige brand in kanaaltunnel onder controle, dertigduizend passagiers komen vast te zitten"

Op blz. 5 van De Morgen (13.09.2008) een reclame: "Let's go, de prijs voor een overtocht is vanaf (sic) € 30-!" en ook "Eurotunnel, de logische keuze voor het oversteken van het Kanaal".

Kijk, dat vinden wij nu eens grappig zie.

Morbide reclame

Dit is toch een beetje een morbide reclame, vind ik...


donderdag, september 11, 2008

Kunst met peren

Werken in een kunstencentrum is niet altijd lastig. Het is gewoon meestal druk en op de andere momenten "dadisierniemeertedoenzodruk". Nu, ik zit op de personeelsdienst, dus van de programmatie en zo hoef ik me niet veel aan te trekken. Ik geef graag gratis en ongevraagd advies natuurlijk, zo kennen we mij.

Soit, het viel me juist te binnen dat ik op 3 september jongstleden al 6 maanden in ononderbroken dienst van Vooruit werk. Dat is geen persoonlijk record, bij lange na niet, maar -nu komt de verrassing- ik ben het hier nog altijd niet beu. Ik heb nog geen enkele keer op de website van de VDAB gekeken. Of een andere website waar bedrijven tegen veel geld wel zeggen dat ze volk nodig hebben, maar als ge u dan gaat presenteren ze precies toch veranderd zijn van gedacht. 't Was maar voor te lachen. Of het geld was plots op omdat de pdg een nieuwe auto met bijhorende vrouw gekocht had.
Ok, ook dat is nog niet echt een record, maar het is wel een teken aan de wand. Er zijn hier mensen die al 25 jaar en meer in dienst zijn. Heel straf, als ge weet dat Vooruit vorig jaar zijn 25ste verjaardag vierde. Bij de ambtenarij zijn er mensen die wel 45 jaar werken -euhm- aanwezig zijn, hoor ik u denken. Ja natuurlijk, en ze zitten 45 jaar te stralen van contentement.

Hoe komt dat eigenlijk? Ze zitten hier toch ook te zagen. En we verdienen te weinig. En 't zijn ambetante uren...
Tja, alles voor de kunst zeker? Maar er wordt ook aan sfeerbeheer gedaan. Aan sport en spel in tegenstelling tot de spot en kwel bij de gemeente. En als het 's avonds gedaan is, dan drinken we er nog ene.

Wat wil ik daar nu allemaal mee zeggen? Wel, dat ik content ben dat ik voor Vooruit mag werken. En als ge nog eens langskomt, zwaait dan ne keer. Ik zit ergens vanachter.

woensdag, september 10, 2008

The end is near

Rechtzetting: de wereld vergaat niet op 21.12.2012, de wereld vergaat vandaag. Het Cern zal er voor zorgen. Ze gaan zwarte gaatjes maken, die de hele aarde gaan opslokken. Run to the hills!

We zien elkaar wel aan de andere kant. Of ook niet. Misschien zitten jullie wel allemaal in de hel en ik -vanwege een foutje in de mainframe hierboven- in de hemel. Dan moet ik een volledige nieuwe vriendenkring opbouwen. Benieuwd of er sowieso interessante mensen aanwezig zijn. Ik kan me niet voorstellen dat een spelletje Kolonisten van Catan met Jezus leuk is. Wie wil er wol? Ik geef het allemaal weg. En mijn erts ook. Heb je nog steen nodig? Wacht, ik zal er wat vermenigvuldigen... Of een spelletje Risk: Haha, ge zijt dood! Ha neen, ge zijt alweer verrezen...

Het gaat wel leuk zijn voor de getuigen van Jehova natuurlijk. Na een voorspelling of 30 dat het einde van de wereld er aan zit te komen, krijgen ze eindelijk gelijk. Dat die datuum niet klopt is natuurlijk een foutje in de berekeningen. Die zijn vast al aan het feesten.

Maar toch vervelend, zo'n einde van de wereld. Nu gaan we nooit weten hoe Lost afloopt.

dinsdag, september 09, 2008

S.O.S. Wendie

Nooit een echt nagerechtenmens geweest, zal er ook niet van komen denk ik. Toch : Cursus van de komende 20 weken : "Nagerechten".

Menu:
Vanillebavarois
Frambozencoulis
Rotskes
4/4 cake

Voor veel vanillebavarois heb je nodig:
1 liter melk, 1 vanillestokje, 240g eierdooier (1 dooier: ± 20g), 200g suiker, 1kg room, 16g gelatine.
1. Suiker en eigeel opkloppen, liefst geen schuim maken.
2. Melk koken met vanillestokje
3. Beetje van de melk op eigeel gieten, wat loskloppen en het geheel terug bij de melk
4. Met spatel op het vuur zachtjes roeren, tot 82° brengen (of tot het begint te binden), dan overgieten in koud recipient.
5. gelatine moest al lang geweekt zijn in koud water: uitknijpen en aan mengsel toevoegen.
6. Afkoelen en daarna opgeklopte room toevoegen
7. In vormpjes gieten (of kleine glaasjes) en terug laten opstijven in de frigo. Uit vormpjes halen.
8. Versieren met fruit en frambozencoulis.

Frambozencoulis:
250g diepvriesframbozen op vuur zetten, niet te lang. Zeven zodat pitjes eruit zijn.
200 g suikersiroop maken (verhouding 100g water, 100g suiker) - 5 minuutjes op het vuur - Dit kan je gemakkelijk bewaren in een fles ofzo.
Framboos en siroop mengen.

En omdat het niet veel werk is : Rotskes
120g eiwit en 180g poedersuiker even opwarmen op het vuur om de suiker te smelten (opgelet voor stollen van eiwit). 200g kokos en 20g bloem toevoegen. Rotskes spuiten en 10 minuten bakken op 180°C.

zondag, september 07, 2008

10.09.2008

Op bovenstaande datum lanceert de ITV een nieuwe sitcom: No heroics. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb...



Konden we ITV maar ontvangen...

21.12.2012

Op bovenstaande datum gaan we er allemaal aan! Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb...

woensdag, september 03, 2008

Chrome

Deze post werd gepost vanop Google Chrome!

Een nieuw speelgoedje.

Het blinkt nog.

dinsdag, september 02, 2008

12 minuten

12 minuten!

12 minuten "terug naar school"-onzin op het 7-uurjournaal van 1 september 2008 van de VRT.

En dat terwijl er vanalles in de wereld gebeurd was op 1 september.
En dat met mijn geld.

12 minuten!

Twaalf!

Einstein