Pagina's

maandag, januari 10, 2011

Kruipkotje

Als je op Immoweb de prijzen van de huizen in Gent bekijkt, dan val je toch wel een beetje van je stoel. 500.000 euriets en meer voor een karaktervol (!) kruipkot zonder tuin dat gedeeltelijk (?) gerenoveerd moet worden, het is geen uitzondering. Voor een oude mens gelijkkik is dat nog altijd 20 miljoen Belgische frankiets. Even adem halen.
Ik ben opgegroeid in een tijd dat je met 20 miljoen Belgische frank een heel leven kon vullen. Als je zoveel had en genoeg verstand, dan hoefde je nooit nog te werken.

Stel nu dat we ons huis verkopen voor een half miljoen euriets. Stel dat we iets huren of kopen in een goedkoper en zonniger land dan het onze. Stel dat we daar met 2000 euriets per maand behoorlijk rond komen. Dan kunnen we met dat half miljoen 20 jaar vegeteren. Stel nu dat we echt zuinig gaan leven en maar 1500 euriets per maand verbrassen. In sommige landen kun je nog altijd als God in Frankrijk resideren voor dergelijk bedrag. Dan komen we zelfs 25 jaar toe.
Aangezien ik ook al een iets oudere man ben, betekent dat dat ik na die 25 jaar kan overschakelen op mijn pensioen. Als dat dan nog bestaat natuurlijk.

Op momenten dat er weer ene aan mijn bureau staat te zagen, durft mijn brein al eens af te dwalen...

vrijdag, januari 07, 2011

Jaaroverzicht

Wij doen niet flauw. Terwijl andere media medio november uitpakken met het jaaroverzicht van 2010, verschijnt dat bij ons pas op in 2011. Wie weet wat gebeurt er nog allemaal in die laatste dagen, uren en minuten van het jaar? Daar houden die andere media te weinig rekening mee. Ha! Amateurs.

Januari
1 januari: we nemen ons vanalles voor, zuipen sloten Cava en kijken naar vuurwerk en bijhorende vingers die door de verkavelingsbewoners de lucht in gegooid worden. Hupla!
Herman Van Rompuy wordt president van Europa, alsof ons iets gevraagd werd en wij dat niet beter kunnen.
's Morgens zijn we de meeste van onze voornemens vergeten, al beloven we onszelf om nooit meer te drinken.Tegen het vallen van de avond, in de winter ongeveer vlak na het middageten, trekken we de eerste fles cava open voor de afterparty.
12 januari: gedaan met feesten, in Haïti beeft de aarde. Er vallen meer dan 230.000 doden. Gelukkig zijn het voornamelijk negers, dus hoeft het Westen niet te diep in de buidel te tasten.

Februari
12-28 februari: In Canada vinden de Olymische Spelen plaats. Een jodelaar gaat uit de bocht terwijl een betonnen paal van links komt. We vinden dat de jodelaar bij zijn leest moest blijven.
15 februari: Defecte ijsdweilmachines zorgen voor vertragingen op de ring rond Vancouver. Van de twee dweilmachines is er maar één operationeel. De organisatie wordt nog eens voor schut gezet, als blijkt dat een derde machine, die het euvel zou moeten verhelpen, ongesteld is. Na dreigementen om de schaatscompetitie te staken, wordt besloten om een ijsdweilmachine uit Calgary over te laten vliegen. De redactie distantieert zich van het woord ijsdweilmachine. Wij noemen onze poetsvrouw gewoon floormanager, zoals iedereen.
20 februari: De Super G-spot voor vrouwen wordt gewonnen door de Oostenrijkse Andrea Fischbacher. De mannen zijn nog steeds op zoek.
26 februari: De finale curling wordt gewonnen door een stel ijsdweilmachines. Net toen de redactie dacht 'dat gaan die vrouwen nooit pikken, een kuiscompetitie'.


27 februari: Het bobsleeën wordt gewonnen door de Amerikaanse Bob. In Bob zaten blijkbaar ook nog vier mannen. We dachten de Olympische Spelen aan het bespreken te zijn, blijken het de Gaylympics.
28 februari: Op de laatste dag is de Noor Petter Northug het snelst op de 50 kilometer klassieke stijl voor mannen. We hebben het opgezocht: klassieke stijl of classicisme: beweging uit de 17de eeuw, die terugkeert naar de klassieke Griekse en Romeinse voorbeelden. Een klassevolle sport, dat wel.

Verder in februari
20 februari: Balkenende valt over een Nederlandse miss in Afghanistan.Of zoiets.

Maart
12-21 maart: in Vancouver vinden de Paralympics plaats. Geen enkele Mongool wint een medaille. Vreemd.
20 maart: onder de Menpleutdieflappehienaveugletsjer barst de vulkaan Dieandereflappeklapmenzeu uit. Heel Europa onder het stof. Waar zit het Zweedse curlingteam als je het nodig hebt?

April
15 april: Barack Obama belooft de Nasa een reis naar Mars voor 2030. Terwijl het in de Colruyt vol Mars ligt.

22 april: Yves Leterme valt over de BHVan miss Afghanistan. Of zoiets.

Mei
11 mei: Cameron volgt Brown op als premier van Groot-Brittannië. Druk jaar voor de man, die nog maar pas Avatar uitbracht. Een film over de Smurfen.
Juni
3 juni: Drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees laten zich voor het experiment Mars500 anderhalf jaar lang opsluiten. Bedenk zelf een mop met een baard.
13 juni: de N-VA wint de verkiezingen. De PS wint zilver en CD&V brons. In tegenstelling tot serieuze sporten, waar gewoonlijk de besten winnen.
29 juni: HLN noteert dat Bart Gyselinck tijdens zijn depressie 10 jaar geleden (jaja, actualiteit) "echt diep gezeten" (hoho) heeft, maar ook dat Bart Gyselinck homo is! Wham Bam! Gewoon in de gazet! Bart Kajell is omo! Wie had dat gedacht? Hij wil niet zeggen wie zijn lief is, de flauwerik.
30 juni: De Standaard, een serieuze krant vol onderzoeksjournalistiek, vogelt (hehe) uit dat Bart Gyselinck al jaaaaren samen is met Luc Appelmond. De Morgen laat bij wijze van diepgravende (hihi) journalistiek weten dat "die laatste, dat begrijpt u, ook homo is" en "gisteren (...) kreeg u zowat de pap (haha) in de mond" (sic). Die journalisten toch hé, zitten niet snel om een woorspelinkje verlegen.

Juli
11 juli: Spanje wint het WK voetbal. Nederland wint zilver en Duitsland brons. In tegenstelling tot serieuze sporten, waar gewoonlijk de besten winnen.
24 juli: In Duitsland komen tijdens de Love Parade 21 mensen om het leven en er raken er ruim 500 gewond. Duitsers die elkaar uitmoorden, 't is een keer iets anders.
29 juli: In Pakistan zijn er grote overstromingen. Er sterven ongeveer 1600 mensen en er blijven er ongeveer 21 miljoen in leven. In het Westen wordt ongeveer 8 euro en 17 cent opgehaald om de Pakistani te steunen.

Augustus
5 augustus: In Chili raken 33 mijnwerkers vast te zitten in een mijn. Mijnwerker wordt hét knelpuntenberoep van 2011, let op onze woorden.
7 augustus: in het noordwesten van China sterven 1100 Chinezen bij overstromingen. 1 miljard Chinezen blijven in leven. Pakistan-China: 0-1.

September
7 september: Israël wordt lid van de OESO. Hoezo?


Oktober
13 oktober: Op het moment dat de laatste mijnwerker bevrijd wordt, stapt Ann De Bie van het vliegtuig in Santiago. Ze brengt daarna een live verslag van op 800 km afstand van de mijn, terwijl de mijnwerkers een zonnebril krijgen en een doucheke pakken.

November
13 november: Ang Sang Sung Kying vrijgelaten nadat ze het overgrote deel van de afgelopen 20 jaar in huisarrest heeft gezeten. Zou ze een Wii-fit gehad hebben?

December
Verkiezing woord van het jaar: tentsletje. Het woord ijsdweilmachine werd schromelijk over het hoofd gezien.
31 december: We wachten nu al 10 jaar op vliegende auto's, wereldvrede en een oplossing voor kanker, AIDS en griep. Waar hebben al die grote geesten zich het afgelopen decennium eigenlijk mee bezig gehouden? Komaan, peoples, we hebben zelfs nog altijd weer! Maar neen, verkiezingen organiseren en kindjes betasten, dat kunnen ze als de besten.
Over die verkiezingen gesproken: hoe lullig voelt iedereen zich eigenlijk die in juni gaan stemmen is?

En verder
Er zijn veel te veel kookprogramma's. In plaats van voor tv te hangen terwijl een of andere parvenu doet alsof hij het warm water uitgevonden heeft, zoudt ge beter zelf in uw keuken iets prepareren. De kookprogramma's van 2010 zijn de babyprogramma's van 2009. Al die tv-koks moeten ontslagen worden. Nu. Dat is een bevel.

Er zijn weer veel mensen dood gegaan. Nooit eerder stierven zo veel mensen. Ik beweer dat niet zomaar, neen, ik heb dit wetenschappelijk aangepakt en Wikipedia erbij gehaald.
Een vergelijking van drie willekeurige jaren:
- in 2010 zijn er maar liefst 1595 mensen overleden;

- in 1945, toch een jaar van oorlog, zijn maar 56 personen overleden;
- in 33 zijn slechts 4 mensen overleden, waaronder niet eens ene Jezus van Nazareth.

Creuset-potten zijn plots geweldig in. Iedereen wil een Creuset-pot dezer dagen. Als ik één tip voor 2011 mag geven: koop aandelen van Creuset. Die krengen wegen en kosten niet alleen onbehoorlijk veel, ze gaan ook nog eens jaren mee. Daarom, meteen een tip voor 2012 erbovenop: verkoop je aandelen van Creuset.

Nu er bisschoppen kindertjes op schoot genomen hebben is het kot plots te klein. Bij allerlei nieuwsdiensten te lande kan de pret niet op. Dat er al eeuwen kindertjes misbruikt worden in sportkringen, familiekringen en andere clubs, wordt voor het gemak eventjes uit het oog verloren. Nu het de vingerwijzende katholieken zijn wordt het onderste uit de kelk gehaald. Wekenlang is er geen enkele andere gebeurtenis ter wereld belangrijker dan het kindermisbruik door een man in een jurk.

Er zijn te veel Uhs. Die grap is nu echt wel een beetje uitgemolken.

Niettemin wensen wij u een fijn 2011, met minder ziektes, ergernis, ontslagen en kilo's en meer zon, geld en geluk. Dat de balletjes van Justin Bieber dit jaar mogen indalen en Kings Of Leon nog vaak ondergescheten wordt. Wij van onze kant beloven ons eigen humeurige zelf te blijven.

donderdag, januari 06, 2011

Monica

Ik moet eerlijk bekennen dat als Monica mij een dezer ten huwelijk vraagt, ik geen neen zeg. Sorry Wendie.

Al opteer ik wel een prosecco op de trouw...