Pagina's

donderdag, november 29, 2012

Zinkend schip

Het is moeilijk om mij van de indruk te ontdoen dat we een zinkend schip verlaten. 't Is crisis, iedereen moet inleveren, behalve natuurlijk de grootverdieners.

Heel dichtbij: een schoonmaakster met twee studerende kinderen ten laste. Ze heeft eigenlijk elke maand te weinig om rond te komen, maar het lukt net om te overleven. Onlangs stond ze aan mijn bureau: waarom ze plots nog 50 euro minder netto ontvangt? Blijkt dat de regering in alle stilte beslist heeft om de werkbonus voor kleine inkomens af te schaffen. Of toch op zijn minst fors terug te schroeven. Met andere woorden: wie bijna niets heeft moet ook dat nog afgeven. Hebt u al één zanger of auteur horen protesteren tegen deze verhoogde belasting? Meer nog, hebt u al één poetsvrouw horen protesteren tegen deze verhoogde belasting? Toegegeven: de stijging van 15 naar 25% belasting op de auteursrechten is er ook eentje die heel wat mensen treft die het niet zo breed hebben. In de cultuursector wordt er genereus kaas geschaafd.

U vindt misschien: ze moet maar een job zoeken waarmee ze meer geld verdient. Welke job gaat u een ongeschoolde vijftigjarige aanbieden waarmee ze meer geld verdient?

Ook heel dichtbij: in Kunstencentrum Vooruit sneuvelen maar liefst zeven (7) jobs. Drie mensen werden ontslagen, vier spontane vertrekkers (waaronder ondergetekende) worden niet vervangen. Het werk van die zeven zal opgevangen moeten worden door de achterblijvers. Dat levert enige tienduizenden euro per jaar op aan werkingsmiddelen in een cultuurhuis dat een paar miljoen aan omzet draait (een paar, als in: 2). Of beter: er worden enige tienduizenden euro's minder uitgegeven aan personeel. Mensen die in een sector werken waarvan ze weten dat ze nooit veel geld zullen verdienen.

'Is die sector wel nodig, als die zoveel geld kost?' hoor ik u vragen.
Die personen worden uiteraard deels betaald met uw belastinggeld. Vooruit is een behoorlijk grote KMO die zowat 90 personeelsleden tewerk stelt. 90 mensen die niet moeten leven van een werkloosheidsuitkering die ook betaald wordt met uw belastinggeld. Wat hebt u liever: 90 mensen die in hun zetel voor de tv hangen of 90 mensen die dag in dag uit keihard werken om u nog wat min of meer verheffende cultuur aan te bieden?
U vindt dat deze 90 personen ook een eerlijk beroep zouden kunnen gaan zoeken? Is dat dan uw job? Want als deze 90 mensen op straat komen te staan, dan zal een deel van hen wellicht op uw job gaan azen. Mind you: veel van de culturo's zijn hoog opgeleid én bereid om voor een láger loon hárder te werken. Ze zijn het immers gewoon.

Wat mag gesubsidieerd worden en wat niet? Mogen de banken miljarden euro's krijgen omdat ze decennialang ons geld door ramen en deuren naar buiten gooiden? Mag een CEO die duizenden mensen ontslaat een riante vergoeding krijgen? Mag een auteur die amper 600 euro per maand verdient minder belastingen betalen?

U vindt misschien dat die hele kunstensector moet maar zorgen dat ze zelfbedruipend kunnen zijn. Laat mij dan nog een vraag stellen: wat bent u bereid te betalen voor een theaterticket? Vandaag kunt u voor 10 euro een stuk gaan bekijken waar op zijn minst 20 personen een half jaar aan gewerkt hebben. Stel dat die 20 personen dat voor 1000 euro netto per maand willen doen. Daar komen niet alleen hun eigen belastingen bij, ook de lasten van de werkgever. We zitten al snel aan een totale loonkost van een half miljoen euro voor een productie en dan mogen we nog niet al te zot doen. Die productie wordt 10 keer gespeeld (we spreken over een succesproductie) voor een zaal van 500 mensen. 5000 personen zien een stuk van 500.000 euro. Dat betekent dat ze elk 100 euro zouden moeten betalen om een keertje naar het toneel te gaan. En dan vindt u nu al dat die hele cultuursector een bende elitaire wereldvreemde nitwits is.

U gaat nooit naar het toneel? Prima. Zelfde vraag met film, tv, concerten, radio, musea, literatuur, ...

Het volledige budget voor cultuur vertegenwoordigt amper 2 procent van de totale Vlaamse begroting. Jaarlijks wordt ongeveer 90 miljoen euro aan cultuursubsidies uitgegeven. Er werken meer dan 100.000 mensen in de culturele sector. Er gaat jaarlijks ongeveer 3 miljard (!) naar het Belgische leger. Er werken 44.000 mensen bij het leger. Gelooft u echt dat als de Russen komen ons Belgische leger hen gaat tegenhouden?


Naar mij hoeft verder toch niet geluisterd te worden, ik verhuis immers naar het verre buitenland waar het ook slecht gaat. Ik verlaat het zinkende schip om over te stappen op een ander schip dat ook al zwaar slagzij maakt.


Mag ik niettemin nog een laatste suggestie doen voor ik vertrek?

Geef élke Belg vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood 1.000 euro per maand en voor de rest niets meer. Geen kindergeld, geen werkloosheidsuitkering, geen leefloon, geen pensioen,... Schaf daarbij elke instelling af die moet zorgen dat al uitkeringen verspreid raken: alle RVA's, OCMW's, vakbonden, enz.
Wie tevreden is met die 1.000 euro per maand, die zoekt het zelf maar uit. Dat kost 120 miljard euro per jaar, maar er moeten geen lonen meer uitgegeven worden aan de overkoepelende organisaties. Ik ben geen econoom, maar volgens mij is dat een besparing van vele honderden miljarden euro per jaar.

Wie niet tevreden is met die 1.000 euro per maand kan op zoek naar een (deeltijdse) job of kan proberen een bedrijfje op te richten waarin hij of zij zelfgekweekte spruiten aan de man brengt. Iedereen zal meer geld hebben, dus meer geld kunnen uitgeven, dus de bedrijven zullen meer moeten produceren, dus er zullen banen bij komen, dus er zal nóg meer geld in omloop komen, om uit te geven aan cultuur, sport, ontspanning. Iedereen wint!

Het zinkende schip wordt hier op 5 minuten leeggepompt en kan weer gezond verder varen richting verre horizonten! Leve mezelf!

Geen opmerkingen: