Pagina's

donderdag, december 06, 2012

Vois je les lumières de l'Escaut...

Licht.

In België is elke vierkante centimeter verlicht. Dat zorgt voor minder ongelukken op de wegen (not), een veiliger gevoel op straat (not) en vooral voor een knalzwarte nachtelijke hemel.
In Vlaanderen is het haast onmogelijk geworden om meer dan 15 sterren te zien 's nachts. Stel jezelf eens de vraag hoe lang het geleden is dat je de Melkweg gezien hebt. Als je die ooit al gezien hebt.

Frankrijk en België bij nacht vanuit de ruimte gezien
Je kan nog net België zien bovenaan. Het lijkt wel alsof heel België (en dan vooral Vlaanderen) één grote stad is. Onderaan, in het zuiden van Frankrijk zie je Toulouse helder verlicht, ten oosten daarvan een kleiner puntje (Carcassonne) en daar ten oosten van een nog kleiner puntje (Narbonne). Daartussen gaan wij wonen en van de Melkweg genieten.


Nachtelijke hemel in België

Nachtelijke hemel bij Narbonne

In Frankrijk doen ze niet van overdreven straatverlichting. Gebeuren daar minder ongevallen dan in België? In Frankrijk vielen in 2010 62 verkeersdoden per miljoen inwoners. In België 78. Zet de lichten af en mensen gaan voorzichtiger rijden en kunnen weer genieten van een mooie sterrenhemel.

(Update)
En net vandaag heeft de NASA een heleboel schitterende foto's van de nachtelijke aarde gepubliceerd. Wat een toeval.
Ook op een wereldkaart steekt onze regio er trouwens lichtjes (haha) bovenuit.


Geen opmerkingen: