Pagina's

donderdag, april 06, 2017

Belastingen

Wie als eerlijke en hardwerkende persoon 1600 euro bruto per maand verdient en daar dan 30 tot 50% belastingen op betaalt, dat is een gigantische dommerik.

Multimiljardairs en multinationals betalen geen belastingen. Of toch zo weinig mogelijk. Een groot bedrijf dat verplicht wordt om belastingen (OP HUN WINST!) te betalen en geen kortingen krijgt op sociale zekerheden en andere personeelstoeslagen, begint meteen te dreigen met verhuizen naar het buitenland, naakte ontslagen en dies meer. Hewel ik zeg u, als zo'n bedrijf daarmee dreigt, vertel ze dan vlakaf dat ze het kunnen afbollen. De wereld heeft geen Coca Cola's nodig. Ze maken brol die de mens ziek maakt en de planeet vervuilt. Ze betalen nauwelijks belastingen en zorgen voor een enorme kostprijs op menselijk en milieuvlak. Vertel er dan ook meteen bij dat ze hun productjes niet meer hoeven in te voeren en dat reclame op hun bucht verboden zal worden.

"Maar ze zorgen voor werkgelegenheid" is steevast de reactie.
Als ze geen belastingen willen betalen en tegelijk de maatschappij opzadelen met een enorme kost, wegen die enkele tientallen of honderden jobs daar tegenop? Het geld dat geïnvesteerd wordt in multinationals zou veel beter gebruikt worden om veel kleinschalige en lokale producenten te steunen. Die kunnen zeker zoveel volk tewerkstellen. Maar ja, die kleinschalige en lokale producenten hebben de financiële slagkracht niet en dus de politiek niet in hun zak. Multinationals zorgen er wel voor dat een zakcentje hier en daar in de juiste handen terechtkomt (al noemen ze het lobbying).

Het vervelende is ook dat multinationals en rijken in het algemeen er in geslaagd zijn om ervoor te zorgen dat de bevolking hun drogredenen gelooft en niet in opstand komt. Niemand wil immers zijn inkomen verliezen. Nieuwsberichten over offshore bedrijven zorgen voor een korte opstoot van boosheid, maar raken dankzij media en politiek al snel ondergesneeuwd onder de orde van de dag: moslims, terreur, Tom Boonen, wij tegen zij, enzovoort. Dat is net wat de rijken willen: wij maken ons boos op mensen die even grote sukkelaars zijn als wij, terwijl zij in luxe baden en ons uitlachen.

Er is maar één oplossing: we moeten ze pakken waar het pijn doet. In hun portemonnee. Verplicht (wereldwijd) om elk bedrijf eerlijke belastingen te laten betalen; verbied offshore constructies; verbied lobbying en royeer politici die financiële of andere cadeau's aanvaarden.

Uiteraard is er maar één probleem met bovenstaande suggestie: deze regels moeten in wetten gegoten worden die gestemd moeten worden door de politici die nogal verliefd zijn op geld en macht.

Er is maar één oplossing: anarchie!

Pff, ik mag mij niet zo kwaad maken, ik begin dan belachelijke dingen te zeggen...

Geen opmerkingen: