Pagina's

woensdag, maart 05, 2008

S.O.S. Wendie

Weekmenu van de dag:

Russisch ei
Consommé Madrilène
Cordon bleu van zalm met kruidensabayon en pommes duchesse

Extractje van de week : Kruidensabayon

Zo lekker dat ik het de dag erna thuis opnieuw maakte, maar dan in de light-versie.
Jaja Franse keuken, altijd lekker door room en boter. Zo kan ik het ook.

Sjalotje zachtjes sueren (= zweten) en bevochtigen met visfumet (vb van die bokalen visfond) en witte wijn. Laten reduceren (uitkoken tot minder dan de helft) en passeren (door zeef gieten zodat je enkel nog een sopje overhebt). Dat sopje terug even opwarmen, het moet goed heet zijn, maar mag NIET koken. Van het vuur weg, klop je er dan eierdooiers onder. (belangrijk : het dubbele in hoeveelheid van vocht ten opzichte van de hoeveelheid aan dooiers. Tel minstens 1 dooier per persoon.) Blijven kloppen totdat het pijn begint te doen, af en toe terug op het vuur om op te warmen. Zeer belangrijk : NIET laten koken, anders krijg je een omelet.
Als je goed je best doet krijg je dat goedje bijna zo dik als mayonaise. Als je tevreden bent van de consistentie dan doe je er veeeeeeeeeeeeeel groene kruiden en peper en zout bij. Groene kruiden van de week : peterselie, kervel, dragon, bieslook. Liefst verse uiteraard.
Je werkt af met een scheutje room.

Eigen creatie the day after:
hoopje pasta met verse spinazie, stukje gebakken vis erop, lekker sausje erover (zonder room, dat is voor niks nodig).

mmmmmmmmmmmm...

Volgende week doe ik mijn uiterste best om eens niet over sauzen te prediken.

Geen opmerkingen: