Pagina's

woensdag, maart 19, 2008

S.O.S. Wendie

Vorige week niet veel soeps:
Consommé
Quiche Lorraine
Varkensgebraad en worst met zurkelaardappelen.
Voortaan maak ik wel mijn quichedeegje zelf.

Deze week wel veel soeps en dus een blogje waard:
Broccoliroomsoep
Flan van zalm à l'Ostendaise
Gebraden kip met preiaardappelen.

Uittreksel van de week : De Flan.
Ingrediënten voor vééél flan :
1 kg zalmfilet (verse!), 2 keer een halve liter room (écht waar!!)(sojaroom werkt ook!), sjalotjes, Noilly-prat (= witte wijn), visfumet, garnalen, 2 eiwitten en 2 eieren, bieslook, boter, pezo, citroen.

Cutter de zalm héél fijn met de eieren en de eiwitten. Als je een heel fijne flan wil moet je dit ook nog eens door een zeef duwen. Het moet alleszins een smeuïg papje zijn. Je kruidt dit met peper en zout en dan vermeng je er nog een halve liter room onder (niet te lang cutteren, anders gaat de room schiften).
En nu moet je creatief worden (jij dus, ik niet, ik ben daar namelijk niet zo heel goed in).

Creatie 1:
een klein deel van het mensel meng je met veel groene kruiden. Je doet het roze mengsel in een spuitzak met niet te grote opening. Je spuit op alufolie 3 rijen tegen elkaar, en de laag daarboven 2 rijen bovenop de buitenste 2 rijen van het verdiep eronder. De middenste rij wordt er een met groene kruiden en de 3de en bovenste laag wordt weer volledig roze. Maak er een strak rolletje van. Dit stoom je dan of leg je in een pot met kokend water. Na 15 minuten is dat wel gaar, het kan geen kwaad als het langer blijft zitten. Om te serveren snij je 1 kant recht, andere kant scheef en dat zet je met de rechte kant recht op het bord.

Creatie 2:
Zorg voor gare broccoliroosjes of iets anders dat lekker is bij zalm. In een tas spuit je het roze mengsel tegen de kanten. Leg de groenten in het midden en bedek dan weer met zalm. Goed aandrukken en helemaal inpakken met folie en garen in water of stomer.

Creatie 3:
Maak er minihapjes van in een pralinevel (geen idee meer hoe het écht heet, maar het is een groot siliconen vel met putjes erin en wordt gebruikt om chocolade te verwerken).


Serveer er een sausje bij : laat sjalotjes sueren, witte wijn of droge martini erover, goed wat visfumet erbij en daar dan die andere halve liter room bij. Half uurtje pruttelen, kruiden, garnalen erbij en klaar.

Die zalm is koud anders ook wel heel lekker!!!
mmmmmmmmmmmmmmmmmmm..........


Geen opmerkingen: