Pagina's

donderdag, oktober 21, 2010

Muziek

Ik ben zo niet van illegaal muziek downloaden. Eigenlijk zelfs niet van muziek downloaden tout court. Veel te veel gedoe. Meestal zwak geluid, slechte versies, enzovoort. Bovendien hoor ik graag muziek op een stereo-installatie. Die van mij is oud en heeft geen USB-ingangen of iets dergelijks. Dus moet ik die muziek dan toch weer op een cd branden en dan gaat het concept mp3 een beetje de mist in.

Ik ben dus één van die idioten die nog altijd cd's koopt. Ik denk gemiddeld 1 per week. Soms maanden niets, dan plots weer 5 of 10 tegelijk. Geen fortuinen, maar door de jaren heen bouwde ik toch een cd-collectie op van enkele honderden exemplaren.

Let op, ik ben niet tegen het downloaden van muziek, ik kan zelfs enig begrip opbrengen voor mensen die dat niet netjes doen. Een artiest verdient nauwelijks iets aan de verkoop van cd's, het zijn bijna uitsluitend de platenmaatschappijen die er (heel veel) aan verdien(d)en. Geef ze eens ongelijk dat ze op alle mogelijke manieren proberen om de piraterij een halt toe te roepen.
Artiesten die wel geld aan de cd-verkoop verdienen zijn ook de enige die staan te roepen dat illegaal downloaden niet eerlijk is. De Metallica's van deze wereld worden dan rechtstreeks in hun portemonnee getast. De Weens van deze wereld juichen dat downloaden net toe, omdat ze weten dat er dan wellicht meer mensen naar hun optredens zullen komen en er enkel dan extra geld in hun portemonnee terecht komt.

Na 15 jaar mp3 hebben platenmaatschappijen nog altijd geen degelijk antwoord op (il)legale mp3's. Enkele marginale pogingen niet te na gesproken (gratis cd's, pay what you want), verkopen cd's steeds minder. De lp-verkoop zwengelt daarentegen weer stevig aan. Je hebt ondertussen ruwweg drie soorten muziekliefhebbers:
- de ouderwetsen, die nog altijd cd's kopen, meestal omdat ze te lui zijn om mp3's te downloaden of niet weten hoe dat moet;
- de nieuwe lichting, die haast uitsluitende illegale muziek downloadt;
- de hipsters en "echte" muziekliefhebbers, die weer massaal lp's kopen.

Vorige week stond ik nog met een cd van Band of Horses in mijn handen: 22 (!!!) euro voor een schijfje plastic dat niet zo onverwoestbaar blijkt als in de beginjaren geopperd werd. Band of Horses is een fijne band, daar niet van, maar 22 euro!? Hoeveel ontvangt de band van die 22 euro? Wie is hier de dief? Wie zorgt er zelf voor dat muziek illegaal gedownloaded wordt?
Als ik 22 euro al belachelijk veel geld vind voor een CD, wat moet een 17-jarige die 25 euro zakgeld per week krijgt dan niet vinden?
Op Amazon kost de cd van Band of Horses trouwens maar 10,99. Dollar, that is! Dat wil zeggen dat ik dezelfde cd voor amper 8 euro bij mij thuis geleverd kan krijgen, een verschil van maar liefst... even de rekenmachine bovenhalen... 14 euro. Ik ben benieuwd wat ze daar in de Fnac op te zeggen hebben...

Onlangs was er weer een poging om de cd-verkoop aan te zwengelen: cd's voor 1 euro. Het is een mooie poging, maar ik vrees dat ze 10 jaar te laat komt. Voor mij zou het natuurlijk wel een schone cadeau zijn na 20 jaar te veel te betalen.


In the meantime: een nummer van Band of Horses, ik kan iedereen de nieuwe cd aanraden.

2 opmerkingen:

eLMO zei

De site om cd's en dvd's te kopen: http://www.play.com/Music/CD/4-/13857954/Infinite-Arms/Product.html ;-)

Geen verzendingskosten, altijd snelle en perfecte leveringen

wobble zei

Ze zien mij niet meer in de Fnac...