Pagina's

woensdag, december 13, 2006

piiiiii

Sonic Youth was nog eens in België. In Lezallzdeskarbek. Een prachtige zaal waar we alweer veel te lang geleden binnen kwamen.

De Jeugd had wat voorprogramma's meegebracht.
Voorprogramma 1: drie jonge mannen met gitaar, bas en drums. Hun muziek vat zich kort samen als "kgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkgkg" en dat 10 minuten lang. Maar ja, als je van Sonic Youth houdt, dan moet je dit ook goed vinden. Dat denken althans zo'n 10 mensen in het publiek. De rest kijkt toe en denkt er het zijne van.
Voorprogramma 2: een juffrouw met geluidsinstallatie. Denk aan een soort "woeoeoeoeoeoeoeoeoeoeoe" gecombineerd met walvisgeluiden.
Voorprogramma 3: Flaherty. Experimentele jazz-noise-lawaai. Een Aziaat met viool die klinkt als een blokfluit, een Paulus de boskabouter met sax en een drummer. Avant-garde bestaat al zo'n 40 jaar en het wordt tijd dat ze beseffen dat het tijd wordt voor iets nieuws. Soit, tot dan toe is het de beste groep van de avond. Tijd dus voor een pint en een stukje pizza.

De Jeugd laat wat op zich wachten. Thurston Moore en de zijnen treden om kwart voor tien aan. Zij moeten niet werken zeker?
Om één of andere reden zien Thurston Moore en Kim Gordon er nog altijd uit als studenten. Moore, met een proper gewassen hemd, en Gordon, in zilvere streepjesjurk, vonden begin jaren '90 een hele muziekstroming uit (Nirvana, Smashing Pumpkins en drie miljard andere groepen zijn aan hen schatplichtig), maar enige egotripperij is hen nog altijd vreemd.

Tijdens de show spelen ze vooral nummers uit de twee laatste cd's. Net daarom wordt duidelijk waarom hun vroegere werk zoveel beter was. Hun recente werk staat nog altijd als een huis, daar niet van, maar de ziel is er toch een beetje uit.
Vooral als ze putten uit Goo of Daydream Nation (door uw dienaar tot hun meesterwerk uitgeroepen), hoor je het verschil.

Tijdens het laatste nummer mogen Paulus en de zijnen nog wat mee lawaai komen maken. Gelukkig is de geluidsman vergeten om de micro van de viool aan te zetten.

Kortom: een fijn concert, maar ze mogen zich nu toch langzamerhand Sonic Middle Aged beginnen noemen.

Geen opmerkingen: