Pagina's

dinsdag, februari 26, 2008

S.O.S. Wendie

Dagschotel van de week:

Kippenroomsoep
Croque Monsieur
Gefruite wijtingfilet met Orly saus en gebakken aardappelen met spek

Extractje van de week : Orly saus

Het viel wat tegen deze week, vooral zitten knoeien bij het fileren van de wijting en de kip.
Wel lekker sausje, die Orly.

Stoof flink wat fijngesnipperde ajuin aan en doe er daarna een goeie schep tomatenpuree bij. Zorg dat het niet te vochtig is (eventueel wat uitbakken) en voeg een lepel bloem toe. Bak wat aan. (Als het papje te vochtig is en je voegt bloem toe, dan krijg je een saus die teveel naar bloem smaakt en het bindende effect van de bloem is ook niet wat het moet zijn.)
Als het wat drooggebakken is voeg je gepelde tomaten toe, een litertje visfumet (*) en een flink glas witte wijn. Regelmatig roeren en laten uitkoken tot sausdikte. Dan zeef of mix je de saus en zet terug op.
Kruiden met oregano en basilicum. (droge kruiden mag je al vroeg toevoegen, verse kruiden net voor het serveren anders verlies je de groene kleur). Peper en zout indien nodig.

mmmmmmmmmmm...

(*1) Visfumet is heel gemakkelijk te maken en rap klaar : Ui prei selder stoven (geen wortelen: dat is te zoet), literke witte wijn, visafval en water erbij tot alles onder staat - 10 minuten koken - 10 minuten laten trekken van het vuur weg - door zeef halen. (*2) Die potten bevroren fumet van de Aula zijn zeer lekker. (*3) En dan heb je nog knorr natuurlijk.

Geen opmerkingen: