Pagina's

donderdag, februari 23, 2006

Wikipedia

De wikipedia is een handig instrument op het internet. Helaas sluipt er af en toe een foutje in, maar dat is eigen aan het systeem.
Voor de rest alleen maar voordelen: het is gratis, iedereen heeft toegang, iedereen mag fouten rechtzetten, meningen kunnen geuit worden en worden gerespecteerd. Er heerst zowaar een vorm van democratie.

Een voorbeeld:

Deze pagina. Daar staat bovenaan "De neutraliteit van dit artikel wordt betwist". Een goed idee, want het gaat over politiek en politiek is zelden neutraal. Het is zelfs moeilijk om neutraal te blijven als het dergelijk politiek hangijzer betreft.

Nu handelt de pagina over een zeker Tanguy Veys. Tanguy kennende heeft hij waarschijnlijk zelf de pagina aangemaakt. Tanguy is een beetje narcist. Tikt zijn eigen naam in op Google en zo om te zien of hij al meer hits heeft dan Filip of Gerolf. Tanguy blijft op 28.000 steken, terwijl Gerolf 46.700 haalt en Filip zelfs 206.000. Hij zal dus nog een beetje moeten oefenen.

Maar we dwalen af (bis, zie hieronder). Nu staat op de wiki, zoals we deze fantastische website gemeenzaam noemen, dat Tanguy geweld gepleegd heeft. Ik citeer: "In 2000 sloeg Veys (toen secretaris van de VB-jongeren) in de Overpoortstraat een student in elkaar. Dit gebeurde met een politiek motief. Deze feiten leverden hem een veroordeling op wegens opzettelijke slagen en verwondingen, waarvoor hij eerst twee maanden effectieve celstraf kreeg. In beroep kreeg hij opschorting van straf."

"Opschorting van straf"?
Wat zegt het wetboek?

afd.5 strafopschorting
Art.67 Aan een misdadiger die tot hechtenis of tot gevangenisstraf van minder dan drie jaar is veroordeeld, kan op grond van de omstandigheden van zijn misdrijf en de blijken van zijn berouw opschorting van straf worden verleend, als toepassing van de strafopschorting geacht wordt zeker niet te zullen leiden tot verder gevaar voor de maatschappij.

Dat betekent niet dat men onschuldig is, enkel dat men "ongestraft" iets misdadigs kan doen, zoals iemand in elkaar timmeren, als men achteraf maar toegeeft dat het fout was.

Soit, iedereen kan berouw tonen en als goed gristen mogen we niet blind blijven voor het oprechte berouw van iemand die een misstap begaat. Zolang hij het maar niet opnieuw doet.

We keren nog even terug naar dat artikel in de wiki. Wat lezen we op de laatste regel?
"Ruzie stoken doet hij nu nog op verschillende weblogs."

Tanguy? Ruzie maken? Ach, dat zal wel zo'n foutje zijn waar de wiki legendarisch voor is. Maar, wat lezen we hieronder? En bovenal, wiens commentaar staat onder die bijdrage?



I rest my case.

1 opmerking:

Tanguy_Veys zei

Ik een narcist? Als ge zo talentvol en bekwaam zijt als mijzelf, dan moogt ge toch een beetje narcist zijn?

Ik ben dan ook heel tevreden met de Wiki over mezelf; ik zou het zlf niet beter kunnen...