Pagina's

vrijdag, december 07, 2007

Westvleteren

Vroeger reden mijn ouders wel eens naar de abdij van Westvleteren. Toen kon je dat nog, op een stille zondag naar de Westhoek, een bakje of twee, drie trappist halen. Je mocht er toen maximaal tien meenemen.
Dat was een heel avontuur. Eerst naar Diksmuide, onnozel doen in de Dodengang, en daarna een stukje verder. Naast de abdij stond toen een veredelde varkensstal, genre voetbalkantine. De radio stond op en de voetbaluitslagen van het weekend werden gelezen. Je reed even de abdij in, kocht wat bakken bier, en ging er daarna nog een drinken in die kantine. Daarnaast een snede brood met abdijpaté.

Des avonds aten we dan ribbekes à volonté daar ergens midden te velde, in een ombebouwde schuur. Heerlijk.

Toen we groot waren en zelf een auto hadden, gingen we ook af en toe eens naar Westvleteren. De tijden waren veranderd. De rest van Vlaanderen had ook de abdij van Westvleteren ontdekt en het maximum daalde naar vijf bakken. Meestal keerden we met 5 bakken naar huis, want er waren altijd wel buren die ook een bakje wilden. En met zo'n bak doe je toch algauw een jaar. Een Westvleteren drink je niet zomaar terwijl je naar de Kampioenen kijkt. Neen, dat is een heel ritueel.

En toen werd het bier van St.-Sixtus door enkele onnozele Amerikanen uitgeroepen tot het beste bier ter wereld. Het werd een hype. Terwijl, St.-Sixtus is niet het beste bier ter wereld. Het is natuurlijk erg lekker, maar dat is afhankelijk van persoonlijke smaak. Sommigen vinden Rochefort lekkerder. Of Orval. Of Derby pils.

Vanaf dan moest er getelefoneerd worden. Of er wel bier voorradig was. En welke soort. In juni 2006 passeerden we nog eens in Westvleteren. 2 bakken was het maximum. Maar we moesten er toch zijn, dus dat viel mee. Helaas was het bier van 8 graden, maar in De Vrede zouden we nog wel enkele flesjes van 12 graden kopen.
Dat was buiten de waard gerekend, want ook daar was niets meer te krijgen.

En nu...
Nu moet je bellen om te bestellen. Maximum één bak per nummerplaat. Uren bezettonen trotseren om uiteindelijk toch geen verbinding te krijgen.

Allemaal de schuld van de Amerikanen. Mensen die bij McDonalds eten en dat het hoogste culinaire genot vinden, kopen hier massaal ons bier op. Kunnen die vetbetaalde politici daar niet een keer iets aan doen? Eigen bier eerst!

Geen opmerkingen: