Pagina's

zondag, januari 20, 2008

We reizen om te leren

Zo'n weblog, dat hoeft niet allemaal zever en palaver zijn. Je mag ook wel eens iets bijleren.
Bvb. Wat is de oorzaak van de ontdekking van Amerika?

De kruistochten.

"De kruistochten?" hoor ik je denken. Daar zit toch zo'n 400 jaar tussen.
En toch is het zo.

In de 11de eeuw overspoelen de Seldjoeken Klein-Azië. Op dat moment hebben de paus en de patriarch van Constantinopel een beetje ruzie. Over de drievuldigheid en zo. Dat resulteert in het oosters schisma.
Die Seldjoeken zijn niet zo tolerant tegen de christenhonden (dat is wederzijds, geen paniek) en ze maken bedevaarten naar Jeruzalem onmogelijk. De Byzantijnen staan te zwak om deze situatie recht te zetten.
Gregorius VII vindt dat niet tof en hij doet een oproep om Jeruzalem te bevrijden, en in één moeite door, de twee kerken weer samen te brengen.

Het Westen reageert uitermate enthousiast:
- de ridders wonen allemaal samen in de koude en donkere donjon en ze vervelen zich een beetje. De Noormannen komen niet meer spelen en zo. Ze krijgen nu de kans om een groepsreis te maken.
- de lagere klasse zit met een grote bevolkingsuitbreiding. Die vinden geen werk meer en vervelen zich ook.

Godfried van Vleesnat trekt ten strijde en in 1099 wordt Jeruzalem ingenomen. Na die verovering pakken ze dat een beetje dom aan, want ze verdelen de grond en beginnen op den duur tegen elkaar te vechten. De Seldjoeken kunnen met gemak Jeruzalem heroveren.
Soit, er zijn nog een paar kruistochtjes, met wisselend succes. In ieder geval, de kruistochten hebben geen van de doelstellingen bereikt.

Wat gebeurde er nu wel. Veel van die ridders bleven daar. Een groot deel dood, maar anderen hadden door dat het daar nog zo slecht niet was. De cultuur is rijk, er is stromend water, centrale verwarming, de vrouwen hebben niets te zeggen,... Kortom, hoe zou je zelf zijn?
Degenen die wel terugkeren brengen natuurlijk souvenirs mee. Zijde, specerijen,... Hier kennen we wol, laken. Dat is stug, heeft geen model. Dus de vrouwen willen al snel alleen nog modieuze zijde dragen (er is niets nieuws onder de zon). Specerijen: hier kennen we honing, zeezout en kaneel. Ingrediënten worden gewoonlijk samen in een pot gegooid en gekookt tot alle smaak er uit is. Nu ontdekt men dat eten ook lekker kan zijn.

Gevolg: een paar slimmeriken beginnen handel te drijven met het Verre Oosten.

Natuurlijk zijn er altijd bij die slimmer zijn dan de rest. In de Middellandse Zee stikt het op den duur van (Arabische) piraten. Waarom zelf de moeite doen als je het gerief gewoon kan afpakken. De producten uit het Oosten worden enorm duur, want de Genuezen en Venetianen - die de handel zowat monopoliseren - willen natuurlijk bibbergeld.
In het Westen zitten ze natuurlijk in zak en as, want die vrouwen gaan geen wollen patattenzak meer dragen en ze willen lekkere kruiden in de keuken.

Gevolg: men zoekt andere wegen naar dat Verre Oosten. De Portugezen begonnen rond Afrika te varen (Vasco da Gama geraakte zo in 1497 in India). Colombus wilde via het westen rondvaren, maar in Portugal lachten ze hem uit. Daarom liep hij over naar de Spanjaarden en daar kreeg hij uiteindelijk groen licht. (Hoewel ik vermoed dat ze dat toen nog geen groen licht noemden). De gevolgen zijn bekend.

Geen opmerkingen: