Pagina's

dinsdag, juni 30, 2009

Discus?

Vandaag op vrtnieuws.net:

Heeft u uw belastingbrief al ingevuld? Indien niet, heeft u nog tot middernacht. Maar wees gerust, u bent niet alleen. "De Vlaming is consequent in het op het nippertje invullen van zijn brief", zegt Carlos Six van de belastingen.

De belastingbrieven moeten vandaag ingediend zijn, of elektronisch, of via de post. "En daar zijn we heel strikt in", zegt Six. "Zelfs om 2 seconden na middernacht is het te laat, al zal er natuurlijk niemand naast die brievenbus staan om middernacht. "

Wie "raisonabel veel te laat" is, riskeert echter wel een straf. "Eerst krijgt u een herinneringsbrief waarin we u nog 8 dagen geven om de aangifte binnen te krijgen. Als dat niet gebeurt, komt u in een andere procedure terecht. Dan mag de fiscus zelf een belastbaar inkomen vastleggen op basis van de gegevens waarover het beschikt. Het is aan de belastingplichtige om te bewijzen dat wij verkeerd bezig zijn", zegt Six. Concreet hanteert de discus dan sowieso een erg hoge aanslagvoet, zonder enig recht op fiscale aftrek.

Wie een keer te laat is riskeert ook een boete van 50 euro, al zal u die niet moeten betalen als het echt om toeval gaat. Als het echter een gewoonte wordt, dan bestaan er wel barema's, van 50 euro dus tot 1.250 euro.

Wie geen aangifte indient riskeert ook een belastingverhoging tussen 10% en 200%, al naargelang u toevallig vergeetachtig was of een hardleerse belastingontduiker.

Toch kent de fiscus ook medeleven. Als u kan aantonen dat u te laat was door overmacht, kan je op begrip rekenen. Een onverwachte opname in het ziekenhuis, diefstal of een ongeluk zijn allemaal geldige excuses.

Geen opmerkingen: