Pagina's

dinsdag, augustus 18, 2009

Ram Sabam

Sabam gaat te ver. Al jaren, maar nu beginnen ze te overdrijven. Nu ja, overdrijven doen ze ook al jaren.

Vanaf nu moeten we ook Sabam betalen als we op het werk naar de radio luisteren. Zelfs radiomakers moeten Sabam betalen als ze tijdens de kantooruren op hun redactie naar hun eigen zender zitten te luisteren.

Sabam gaat bvb. ook bij jeugdhuizen en dergelijke langs die optredens van bandjes en rechtstaande komieken organiseren. Uit zeer welingelichte bron weet ik dat pakweg Lieven Scheire niet aangesloten is bij Sabam (hij heeft het mij zelf gezegd). Toch staat Sabam bij een optreden van Lieven Scheire aan de deur van het jeugdhuis te zwaaien met betalingsdocumenten en dergelijke. Wie niet op de hoogte is betaalt natuurlijk meteen, anders heb je een dikke boete aan je been. Wat Sabam niet vertelt is dat voor een optreden van Lieven geen bijdrage aan Sabam betaald moet worden. Hij is immers niet aangesloten en krijgt dus ook geen geld van Sabam. Toch krijgt de organisatie een brief. Idem bij bandjes die niet aangesloten zijn. Je moet het wel op voorhand melden, maar je hoeft niet te betalen.

Bij Sabam hebben ze een tijdje geleden op één of andere manier uitgevogeld dat wij een bed & breakfast uitbaten. Nu ja, niet moeilijk met het wereldwijde interwebs tegenwoordig. Gevolg: wij moeten ook Sabam betalen, omdat tijdens het ontbijt een klant wel eens een liedje zou kunnen horen.

Wat blijkt nu: de kamers waar gasten in verblijven tijdens hun -eh- verblijf, worden door de wetgever beschouwd als privéruimtes. Alleen de "gemeenschappelijke ruimtes", waar dus verschillende klanten komen om te ontbijten of waar ze ontvangen worden, zijn "commerciële ruimtes". Bij ons worden klanten ontvangen in de gang, waar geen muziek speelt, en ontbijten ze op hun kamer, dus in hun privéruimte.
Sabam geeft ons die informatie niet, ze sturen een rekening en dreigen meteen met boetes als we weigeren te betalen.

Soit, om een lang verhaal kort te maken: we betalen al twee jaar onterecht een bijdrage aan Sabam. De brief met daarin een terugvordering is onderweg. We zijn benieuwd.

Op feestboek kun je lid worden van de groep "Ram Sabam" en er is ook een online petitie waarin gevraagd wordt voor een billijke heffing.

En wat gaat Sabam met 4'33" van John Cage doen? Eigenlijk feitelijk moet daar ook Sabam voor betaald worden.

Geen opmerkingen: