Pagina's

woensdag, februari 17, 2010

Albert I en het Lam Gods

Het volgende verhaal kreeg ik ooit te horen van RS (om evidente redenen anoniem). Ik onderzocht het verhaal op waarheid en er is geen speld tussen te krijgen. Ik kan het jullie niet onthouden, ook al vrees ik vanaf nu voor mijn leven... De waarheid werd lang genoeg onrecht aangedaan.

Vandaag is het exact 76 jaar geleden dat Albert I met een bots van de rots donderde in Marche-les-Dames. De ware toedracht van dit drama kom je nu te weten.

Rechtvaardige Rechters
In de nacht van 10 op 11 april 1934 werden de panelen van Sint-Jan-de-Doper en de Rechtvaardige Rechters stoutmoedig gestolen uit de Sint-Baafskathedraal in Gent. Maar waarom?
Koningin Elisabeth was razend na een amoureuze escapade van Albert. Ze was zo kwaad dat ze Albert uit de weg wou ruimen. Leopold III zat ook al een tijdje te azen op de troon en had Duitse sympathieën (hij ging ooit naar Berchtesgaden om met Hitler te onderhandelen). Leon Degrelle, Nostradamus en Jan van Eyck hebben er ook meer mee te maken dan de geschiedenisboeken ons doen geloven. Deze mannen waren al jaren bezig met het complot. Dat we dit tegenwoordig niet weten, komt door een uitstekende geschiedvervalsing, gecreëerd om ons op een dwaalspoor te brengen.
Zo ook de teruggave van Sint-Jan-de-Doper: een mistgordijn om de ware toedracht te bedekken.

Het Complot
De wraak van een bedrogen vrouw kan vreselijk zijn. Elisabeth overtuigde Leopold, haar zoon, om de mannen van Rex, gesteund door Hitler, in te huren om Albert dood te schieten. In ruil voor de steun kreeg Hitler een eerste stuk van het Lam Gods. Hitler moest ook beloven om België links te laten liggen bij zijn plannen om Europa te veroveren. Als hij zich aan zijn belofte hield en er nog wat koppen gerold waren, zou hij de rest van het Lam Gods krijgen.
1940: bij de Duitse inval wordt het schilderij naar Pau (Frankrijk) gebracht van waaruit Duitse troepen het in 1942 meenemen voor Hitlers geplande kunstencentrum te Linz. Voila! Hitler hield zich uiteraard niet aan zijn deel van de belofte, maar vond toch dat hij recht had op het hele Lam Gods.

De Moord
De feiten: Albert wordt door het hoofd geschoten, in een laken gewikkeld en naar Marche-les-Dames gebracht, alwaar de moordenaars het lijk van een rots gooien om de hoofdwonde te verklaren.
Dat de moord tot in de hoogste kringen gekend was, is duidelijk: er werd nooit een lijkschouwing uitgevoerd.

De Voorspelling
De charismatische katholieke omgeving van Elisabeth bracht daarmee een aangekondigde dood tot uitvoering. Het paneel van de Rechtvaardige Rechters was niet zomaar een aanbetaling. Het hele paneel was een voorspelling! Nostradamus en Jan van Eyck hadden de dood van Albert I respectievelijk voorspeld en in beeld gebracht.
Het bewijs: de rots van Marche-les-Dames, de plek waar Albert van de rots "viel", staat op het paneel.
Dat Leopold mee in het complot zat wordt bewezen aan de hand van de kopie. Om één of andere bizarre reden heeft de kopiïst het hoofd van Leopold geschilderd als één van de "rechtvaardige" rechters. Hij is verraden, kon geen kant meer op en zijn entourage ensceneerde de hele koningskwestie zodat hij kon/moest aftreden.

Arsène Goedertier?
Wat heeft Arsène Goedertier hier nu allemaal mee te maken? Goedertier is de vermoedelijke dief van de panelen. Hij heeft op zijn sterfbed aan een vriend verteld dat alleen hij weet waar het paneel zich bevindt...
Welnu: Goedertier is etymologisch gelijk aan Gauthier. Gauthier in 't Vlaams is Walter. Walter De Buck, afstammeling van Arsène Goedertier, wist eigenlijk al decennia waar het gestolen paneel zich bevond, maar moest van de stad zijn mond houden. Als tegenprestatie mocht hij de Gentse Feesten weer oprichten.

Het mistgordijn breidt uit
Commissaris Mortier zorgde voor een verdere uitbreiding van het mistgordijn. Hij schreef een boek, een dekmantel om iedereen op het verkeerde spoor te zetten. Het heeft echter niet veel gescheeld of het hele opzet was mislukt!
Op het einde van de Gentse Feesten van 1990 werd Walter De Buck zo zat als 100.000 Tempeliers gevonden in de laadbak van een vuilniskar (authentiek). Net voor de bak op het stort uitgekiept zou worden, ontdekten en redden de mannen hem.
Niemand weet dat hij net daarvoor - vol spijt en wroeging - met het gestolen paneel op weg was naar bisschop Van Peteghem. De bisschop had hem echter de deur gewezen, want hij wou niets te maken hebben met die geus en zijn anti-klerikale liedjes. Walter bleef die nacht rondzwerven met het paneel, raakte ook Sint-Baafs niet meer binnen om het paneel terug te plakken en is van miserie beginnen zuipen. Hij sukkelde ladderzat in die vuilniskar, hij sukkelde er terug uit, maar de vuilkar reed met het paneel naar het stort aan het huidige Sifferdok, alwaar het tussen het afval terecht kwam.

Vlindereffect
Later is in de buurt van het Sifferdok gegraven, zogezegd een dok voor de Volvo. Er is nog altijd geen paneel gevonden, de beloning kan niet opgestreken worden, de Volvo gaat failliet en de hele auto-industrie volgt.

Met andere woorden: de moord op Albert I is de oorzaak van de wereldwijde economische crisis.

Volgende keer
De ware toedracht van het mysterie van het monster van Loch Ness. Zeg maar monsters... Een verhaal van verraad en geweld, verbonden met de charismatische beweging, het Belgische koningshuis, de nazi's en de Franse president.

Tot volgende keer!

zondag, februari 14, 2010

Valen Tijn

Is de aarde met Sint-Valentijn in het wit gehuld, dan zijn de weiden en akkers met vreugde vervuld.

Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn.

Zonneschijn op Sint-Valentijn, geeft goede wijn.

Vallen Tijn

Vale Tijn

Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am home again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am whole again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am young again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am fun again

However far away I will always love you
However long I stay I will always love you
Whatever words I say I will always love you
I will always love you

Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am free again
Whenever I'm alone with you
You make me feel like I am clean again

However far away I will always love you
However long I stay I will always love you
Whatever words I say I will always love you
I will always love you

zaterdag, februari 13, 2010

Goldorak

Manman, ik moet 8 of 9 geweest zijn of zo. We hadden thuis een antenne (op zolder!) en konden 2 posten pakken: BRT en Rijsel Frans oftewel TF1. Op TF1 werden de leuke dingen uitgezonden, op BRT moest het volk nog verheven worden.

Goldorak. Ik denk niet dat ik er een letter van begreep, maar dat hoefde niet. We speelden het 's anderendaags na op de speelplaats...

Mac

Soms, heel soms, vind ik het jammer dat ik geen Mac heb. Don't get me wrong, ik vind Mac nog altijd iets voor snobs die denken dat een Mac beter is dan een andere laptop, terwijl het enige verschil is dat er geen reset-knop op zit. Maar toch. Heel soms...


vrijdag, februari 12, 2010

Nostalgie

Naar aanleiding van de reclame met wilde meloenen lanceren we een nieuwe rubriek.

Nostalgie!

We worden een dagje ouder (jaja, 't is al goed, stop maar met giechelen) en er waren dingen in de jaren '70 en '80 die echt fantastisch waren. Voor wie de herhalingen van Merlina gezien heeft zal dat misschien moeilijk te geloven zijn, maar het is zo. Ook de foute jaren '80 fuiven die alleen de grootste kitsch uit de periode laten horen zijn niet echt een referentie.

Gsm's hadden een draad, een macintosh was een regenjas, haar diende om te boetseren, diadeems werden door vrouwen gedragen, mp3's werden op een cassettespeler afgespeeld en sponsen broekjes vermeden uitslag na de turnles. Het was ook de tijd dat speelgoed niet na drie minuten kapot was, dat de jeugd van tegenwoordig lui en slechtgemanierd was en nog elke week naar de mis ging.

Vroeger waren sommige dingen echt wel beter. Dat gaan we vanaf nu bewijzen. Dat de reclame beter was, werd eerder al bewezen. Vanaf nu gaan we op zoek naar andere aspecten van de menselijke cultuur.

Het is des mensen om dat te doen: op tv werd in de jaren '70 teruggekeken naar de jaren '50 (Happy Days), in de jaren '80 naar de jaren '60 (The Wonder Years) en in de jaren '90 naar de jaren '70 (That 70's show). In de jaren 2000 was er nog niet echt een serie over de jaren '80, maar als je tegenwoordig de kleren bekijkt, dan vraag je je af waarom je ooit die fluoroze legging weggooide.

"Nostalgie is ook niet meer wat het was." - Simone Signoret



Tot binnenkort!

donderdag, februari 11, 2010

Pikkendief

Colores en goestings non discutanden. Of zoiets. Maar toch.

Om te beginnen: ze pikken als de raven.
Bijvoorbeeld My Heroics, Part One van Absint Minded is gepikt van Neil Young.


Change Your Mind. Een episch nummer van 10 minuten, schaamteloos geplagieerd door bovenstaande.


Ten tweede: ik weet niet in welke taal Bart Ostijn zingt, maar Engels is het niet. Ik citeer:
"I never get used to Dis
Dey live here long ienof ienof"

Ook de vertaling is er niet meteen één waarmee de Martinus Nijhoffprijs gewonnen zal worden. En dan zwijgen we nog over het metrum.

Om Claus te parafraseren:
"Ga elders drammen, rijmen van een cent,
elders beven voor twaalf lezers
en een snurkende recensent."

Ten derde: Op de MIA's kregen ze de MIA's van Das Pop in handen gestopt. Waar zit Tom Barman als je hem nodig hebt?

woensdag, februari 10, 2010

Sneeuw

1 cm sneeuw en er staat 920 km file op de Vlaamse wegen. We zijn de risée van Noordelijk Europa.

Ik zal deze morgen voor de zekerheid toch maar wat vroeger naar het werk vertrekken.

Jaaroverzicht: januari 2010

Jaaroverzichten op het einde van het jaar zijn voor watjes. Ons jaaroverzicht begint nu al. Niet in het minst omdat we binnen 11 maanden bijlange na niet meer zullen weten wat er in januari gebeurde.

Januari 2010
1 januari, 0u00m01s: Het is k!o!u!d!, maar toch beslissen we de cavakurken buitenshuis te lanceren. Gevolg: stijve tepels en een... euhm... we drijven af.
Nog op 1 januari: we vragen ons af hoe dat nu zit met die vliegende auto's, huishoudrobots en 3-urige werkweek die ons al voor het jaar 2000 beloofd waren.
2 januari: de ontmanteling en heropbouw van de kookruimte barst weer in alle hevigheid los. De nieuwjaarskater wordt verdronken.
14 januari: ondergetekende legt het meest belachelijke examen in de langdurige wereldgeschiedenis der examinariteiten af: een examen over bronnen. Studeer 300 bronnen uit het hoofd en reproduceer een lijst op het examen. Gelukkig waren we niet voorbereid.
15 januari: de keuken krijgt een nieuwe vloer. Nu ja, krijgt... Wij moeten ervoor betalen.
18 januari: de keukenmeubelen en -toestellen worden geplaatst. Rond 19h worden de werken afgerond. Alleen de dampkap wordt niet opgehangen door de meneerdemeneerdewerkmens. Goed, het spreekwoord "want denk erom: wat je zelf doet, loopt meestal verkeerd af" indachtig, doen we het dan maar zelf.
21 januari: belachelijke examens, the sequel.
V. Wat is typisch aan het interieur van een 18de-eeuwse woning?
A. Oppervlakte 4x4m, wankele tafel, krakkemige stoelen, doorgelegen bedden en kasten zonder deuren staan allemaal in dezelfde ruimte, de pannen liggen bloot en er staat een stoof in het midden.
V. Waarom is het getoonde plattegrond van Gent van 1534 en niet van een latere datum? Toon aan met een voorbeeld.
A. De Boekentoren staat er niet op.
Nu, we beheersen ons en noteren enkele serieuze zaken. Gevolg: geslaagd.
27 januari: we beslissen om een kinderquizboek te gaan schrijven. Een uitgeverij is zodanig onder de indruk van onze vragenstellerscapaciteiten tijdens de fenomenale wereldrecordpoging van Quiz for Life, dat we gevraagd worden een aardrijkskundeboek voor kinderen te schrijven. We zeggen ja, niet in het minst vanwege de bergen geld die ons beloofd worden. Nog een geluk dat we net op tijd bedachten dat "voor de eer" nogal jaren '00 is.
Net nu we ons voorgenomen hebben om volgende keer mee te doen aan 'Spunk for Life'. Wij zijn al aan het sparen. En u?
28 januari: feestje in de AB! Channel Zero treedt nog eens op. We horen dat het goed is. Daarna horen we niets meer, maar dat kan de pret niet drukken.

Een vooruitblik naar februari:
1 februari: de maand wordt ingezet op een maandag. Gelukkig is het een korte maand. In maart zal dat anders zijn.
En verder: de olijke avonturen van het Gentse Belfort, de Alvleesklier van Londen en de Kater van 28 februari.

Tot binnenkort!

dinsdag, februari 09, 2010

Avanti!

Vooruit met de geit. Na een veel te lange stilte wegens examens en keukens, vliegen we er weer in.

Wat mag u van ons verwachten?
- Een overzicht van de gebeurtenissen van vorige maand. Dat stond al lang op ons verlanglijstje, maar we moesten wachten tot één februari. Ondertussen zijn we de negende februari, maar u kent dat.
- Een opsomming van onze successen. Nu ja, opsomming.
- Wereldvrede: nu de banken failliet gaan, zijn er geen financiële obstakels meer om er aan te beginnen.
- Nuttige weetjes. Indien niet, minder nuttige weetjes.
- Een goed gesprek. Tenzij we weer zat zijn, in dat geval een hilarisch gesprek. We kunnen het ook niet helpen dat we bijzonder slaapverwekkend zijn als u nuchter bent.
- De Grote Raadselen verklaard. We hebben halogeenspotjes gekocht.
- En verder: de pandemie is niet meer wat ze geweest is; wat is er veranderd op 5 januari 2010, rond 16h24; het kampioenschap van de Omliggende Straten; én hoe we André-Joseph-Mutien-Franky-Marcel-Gilbert-Eugène-Zors-Freddy Leonard aan nieuw werk geholpen hebben.

Tot binnenkort.