Pagina's

maandag, juni 27, 2011

Fietsreis: Gent-Bordeaux-Marseille-Bordeaux-Gent (1)

Geef toe dat u zwaar onder de indruk bent van bovenstaande titel. In juni zijn we op fietsreis geweest. We hebben niet de volledige bovenstaande route gefietst, maar wel van Bordeaux naar Marseille.

1 juni 2011: Gent-Bordeaux

Na een korte nacht (nog altijd een beetje nerveus voor het vertrek van een reis, zéker als onze nationale spoorwegen bij het traject betrokken zijn), het ontbijt, een lange wandeling met P. en dan nog 25 minuten de tijd doden, fietsen we ruim op tijd naar Gent-Dampoort. Als onze trein het station binnen zou moeten rijden weerklinkt de boodschap "een vermoedelijke vertraging van 5 minuten". U kent het.

Even later helpt de treinbegeleider ons fluks met het inladen van de fietsen. Er is eigenlijk geen plaats meer voor de fietsen en hij heeft de macht om ons een uur te laten wachten, maar hij is van het sympathieke soort. Gelukkig maar, want in Rijsel hebben we maar 50 minuten om van de ene trein in de andere over te stappen. Daarvan hebben we er al minstens 5 opgesoupeerd door eerder vermelde vertraging.

Een uur later komen we aan. We fietsen richting Lille Europe, waar geen enkele TGV naar Bordeaux lijkt te rijden. Een blik op de tickets leert dat we in Lille Flandres op de TGV moeten stappen. Wij terug.

In het station klinkt de onheilspellende boodschap dat er een spontane actie uitgebroken is omdat een conducteur op zijn muil gekregen heeft. Gelukkig staakt de TGV niet mee en vertrekken we stipt. Maar niet nadat we een hoop fietsen (er gaan ook nog twee Nederlanders mee) en een nog veel grotere hoop fietstassen in de trein gegooid hebben. De vakantie is begonnen.

Heel vreemd is dat: mensen die drie kwartier voor aankomst aan de uitgang van de trein gaan staan. In vliegtuigen heb je dat ook: het lampje van de gordels gaat uit en de helft springt recht om nog een kwartier te staan wachten. Alsof het uitstappen daarmee sneller verloopt.
17.45 Libourne: dit is misschien wel de snelste manier om van deur tot deur te raken. Van ons huis tot in het hotel in Bordeaux doen we er net 7 uur over. Daar kan geen vliegtuig tegenop. Maar ook 5 uur in een trein zitten verveelt na een tijdje Gelukkig houdt de baby voor ons de sfeer er in met een lege pet-fles die hij op het hoofd van zijn zus slaat. Lachen!

1 opmerking:

wendieke zei

en toen en toen en toen?