Pagina's

donderdag, september 25, 2008

Steee-rike!

Het autoverkeer naar Brussel kan vanmorgen heel wat hinder ondervinden van een vakbondsactie. Vanaf 7.30 uur blokkeert de socialistische ambtenarenbond ACOD een uur lang tien grote kruispunten op de invalswegen naar de hoofdstad. De politie raadt iedereen aan om met het openbaar vervoer naar Brussel te komen of de hoofdstad te mijden.

Er zijn zo van die dagen dat ik content ben dat ik niet meer naar Brussel moet. Er zijn eigenlijk geen dagen dat ik niet content ben dat ik niet meer naar Brussel moet, maar er zijn dagen dat ik mij daar nog wat meer in verkneukel dan anders. Zoals vandaag bijvoorbeeld.

De ambtenaren staken! Mwuhaha!
Ik ben ambtenaar geweest, dus ik mag daar iets over zeggen. Ha!

Om te beginnen mogen ambtenaren niet staken. Dat is natuurlijk een beetje simplistisch, want België zou België niet zijn als het niet eigenlijk wel mocht. Soit. Ik ben nogal tegen staken. Ik heb nog nooit gestaakt en zal dat ook nooit doen. Er zijn andere manieren om iets duidelijk te maken zonder dat daar duizenden mensen de dupe van moeten zijn. Er wordt te snel, te veel en vooral om de verkeerde redenen gestaakt. Alleen de boeren mogen staken. Dat is tenminste fun. Vooral als ze met koeien de trappen van het parlement bestormen.

Maar de ambtenaren hebben ook een beetje gelijk: ze verdienen weinig. Aan de andere kant, hoeveel beroepen zijn er met 26 vakantiedagen en 5 extra feestdagen per jaar. Dat zijn 11 vakantiedagen meer dan de modale werkende mens. Een dag extra per maand (om over die extra dagen hier en daar nog maar te zwijgen).

Een gemeenteambtenaar die begint te werken in weddeschaal B1 (HOBU) verdient bruto 2142,17 euro per maand. Ter vergelijking: iemand die op hetzelfde niveau begint te werken onder CAO 304 (podiumkunsten) verdient bruto 2161,45 euro per maand. 19,28 euro bruto meer dan die ambtenaar. Maar wel een dag per maand meer werken!

Zoals ik al zei: ambtenaren mogen niet staken! Als er iemand mag staken zijn wij het wel! Uitdewegaandekant! Op de barricades!


(foto Jan Banning)

Geen opmerkingen: