Pagina's

woensdag, februari 11, 2009

Ik ben tegen kernenergie, want...

Het Nucleair Forum is bezig met een lobbypoging om kernenergie weer op de agenda te plaatsen.

Gevaarlijk? Jazeker!

In de kernbrandstof komen er 3 Plutonium-isotopen voor, met halveringstijden van 89, 24.300 (!) en 6.600 jaar.

Wij nemen er een voorbeeld bij: radium-226 heeft een halveringstijd van 1.600 jaar.
Na 1.600 jaar is Radium-226 nog altijd levensgevaarlijk. Na 3.200 jaar ook.
Stel je voor dat een team van archeologen binnen 3.200 jaar een ontdekking doet onder de Vlaamse grond, alwaar ze nu aan het proberen zijn een "veilige" opslagplaats te bouwen.
Die archeologen, laten we ze Zorki en Mmmmmswoesch noemen, zullen er geen idee van hebben wat die plakkaatjes betekenen die ze voorbijlopen. Wij hebben ook lang geen idee gehad wat hiërogliefen betekenden. En er zijn nog tientallen oude onleesbare geschriften. Hoogstwaarschijnlijk weten ze dan zelfs niet meer wat dat is: kernenergie.
Zorki en Mmmmmswoesch openen de opslagplaats en worden overvallen door de "wraak van de farao". Arme Zorki en Mmmmmswoesch, ze waren nog maar pas afgestudeerd en nu zullen ze nooit nog iets ontdekken.

Maar we drijven af...

Wat zegt het Nucleair Forum?
"Het volume hoogradioactief afval in België komt overeen met één tennisbal per persoon voor 40 jaar nucleaire elektriciteit."
Dat zijn dus 10 miljoen tennisballen voor België alleen. Om de 40 jaar. Met een gemiddelde levensverwachting van 75 jaar, betekent dit dat elke Belg twee "tennisballen" produceert.

Om de 100 jaar komt er 2,5 keer die hoeveelheid "tennisballen" bij (gesteld dat we niet meer energie gaan verbruiken dan vandaag, al zit dat er niet meteen in).
10 miljoen tennisballen, dat komt overeen met 1.570 m³ opslagplaats.
1.570 x 2,5 = 3925m³ opslagplaats per eeuw.
Dat afval moet - laat ons voor het gemak zeggen - 10.000 jaar bewaard worden.
Dat komt neer op ongeveer 40 MILJOEN kubieke meter opslagplaats voor zeer gevaarlijk radioactief afval. Om het even aanschouwelijk te maken: dat is een kubus van 350m x 350m x 350m.

Alleen al voor België !!!


Natuurlijk is dit een tendentieuze berekening, maar zij zijn begonnen.

Nem.

Geen opmerkingen: