Dessertenkaart van de week:
Soezekes
Fruitsla met kruidensiroop
Aspic van fruitsla (jakkes bwaark kotskots)
Lekkerste roomijs van de wereld op basis van crème Anglaise.
In Gent en omstreken zeggen ze ook wel 'Choukes' tegen soezen (het deeg heet ook 'pâte à choux'). Heel grappig dat ze dan soms niet kunnen kiezen tussen 'sjoekes' en 'soesjes'.
Recept van de week : Sjoesjesj
Voor een 30tal kleine sjoesjesj heb je nodig :
150g bloem, 100g boter, 200ml water (of 100 melk en 100 water, beter voor de kleur) en 4à5 eieren.
Je brengt water (en melk) met boter aan de kook, je kapt er ineens de bloem bij en je blijft goed roeren op het vuur. Dit wordt een stevige bol. Blijven roeren op het vuur (er zal een velletje deeg aan de bodem blijven plakken, als dat goed bruin is dan is je bol klaar). Van het vuur weg meng je er 1 voor 1 de eieren door. Telkens goed mengen tot je weer gladde massa hebt.
Op bakplaat spuiten en afbakken op 220°C (als het kan met 'open schouw' zodat er niet teveel vocht blijft hangen)
Aan de onderkant kruisje in knippen zodat je ze gemakkelijk kan opvullen met vb: Crème Royale.
Crème Royale: zie stappen 1 tem 4 voor Crème Anglaise van dit recept en voeg daaraan 1/2l half opgeklopte room aan toe (als de crème is afgekoeld!)
Soesjes met spuitzak opvullen, en eens in gesmolten chocolade doppen.
Smulsmul!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten